Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika vzrástla v 2. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod rast v 2. štvrťroku sa podpísala súkromná spotreba, ktorú zlepšilo zmiernenie protipandemických opatrení a zvýšenie dopytu po reštauračných a hotelových službách.

Tokio 15. augusta (TASR) - Japonská ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka medziročný rast o viac než 2 %. Napriek tomu, že tempo rastu sa v porovnaní s vývojom v 1. kvartáli roka výrazne zrýchlilo, výsledky nesplnili očakávania. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska vzrástol v 2. kvartáli medziročne o 2,2 %, uviedol úrad vlády, ktorý zverejnil predbežné údaje. Analytici však počítali s rastom o 2,5 % po tom, ako údaje za 1. kvartál boli revidované smerom nahor. Pôvodne udávaný pokles ekonomiky bol dodatočne upravený na mierny rast. Japonsko tak zaznamenalo medziročne rast tretí kvartál po sebe.

Pod rast v 2. štvrťroku sa podpísala súkromná spotreba, ktorú zlepšilo zmiernenie protipandemických opatrení a zvýšenie dopytu po reštauračných a hotelových službách. Vzrástli však aj kapitálové a vládne výdavky.

V medzikvartálnom porovnaní sa HDP po úprave o sezónne vplyvy zvýšil o 0,5 %. Aj v tomto prípade rast zaostal za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s rastom na úrovni 0,6 %.