Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Japonská SoftBank Group zaznamenala v 2. kvartáli stratu

Na archívnej snímke z 20. januára 2020 ľudia kráčajú okolo loga Softbank v Tokiu. Foto: TASR/AP

SoftBank Group prostredníctvom svojho fondu Vision Fund investuje do rýchlo rastúcich firiem z rôznych oblastí od umelej inteligencie po biotechnológie.

Tokio 8. novembra (TASR) - Japonský konglomerát SoftBank Group zaznamenal prvú kvartálnu stratu za 18 mesiacov. Hlavným dôvodom bol pokles hodnoty investícií jeho fondu Vision Fund.

Japonská skupina, ktorá sa pôvodne z telekomunikačnej firmy zmenila na investičný gigant, zaznamenala za tri mesiace od júla do septembra stratu 397,9 miliardy JPY (3,04 miliardy eur). To bola jej prvá strata od posledného kvartálu (január až marec 2020) fiškálneho roka 2019/2020. To spôsobilo, že zisk za 1. polrok prebiehajúceho fiškálneho roka 2021/2022 (do 31. marca 2022) padol o 80,7 % na 363,5 miliardy JPY.

SoftBank Group prostredníctvom svojho fondu Vision Fund investuje do rýchlo rastúcich firiem z rôznych oblastí od umelej inteligencie po biotechnológie. Šéf skupiny Masajoši Son uviedol, že Softbank sa nachádza uprostred búrky.

Strata u investícií počas uplynulého kvartálu predstavovala 1,66 bilióna JPY. "Nie sme na to hrdí," uviedol Son. Dodal, že najdôležitejší indikátor - čistá hodnota aktív - padol v priebehu troch mesiacov o 6 biliónov JPY. A kľúčový faktor sa podľa neho dá vyjadriť jedným slovom - Alibaba.

Alibaba Group Holding je najväčšou investíciou SoftBank a akcie čínskeho koncernu sa počas kvartálu oslabili o viac než 30 %. Dôvodom bolo pokračujúce sprísňovanie regulácie technologického sektora v Číne a protiomonopolné snahy Pekingu. Výrazne sa to dotklo aj spoločnosti DiDi Global, do ktorej takisto investovala SoftBank. Okrem toho, skupina na investícii do juhokórejskej spoločnosti Coupang stratila 1,21 bilióna JPY.

Tržby SoftBank za 1. polrok stúpli o 13,4 % na 2,98 bilióna JPY a prevádzkový zisk klesol o 27,4 % na 1,05 bilióna JPY.

(1 EUR = 130,98 JPY)