Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Japonské firmy hodnotia vyhliadky čínskej ekonomiky skôr pesimisticky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila v pondelok Japonská obchodná a priemyselná komora v Číne.

Peking 15. januára (TASR) - Japonské firmy pôsobiace v Číne hodnotia vyhliadky druhej najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku skôr pesimisticky. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila v pondelok Japonská obchodná a priemyselná komora v Číne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Približne tri štvrtiny z 1700 respondentov v aktuálnom prieskume uviedli, že očakávajú zhoršenie alebo nezmenený vývoj čínskej ekonomiky. Krajina je najväčším obchodným partnerom Japonska a jednou z najväčších investičných destinácií pre japonské podniky. Neistota súvisiaca s hospodárskymi vyhliadkami a slabým dopytom na čínskom trhu spôsobila, že 48 % firiem v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom v Číne neinvestovali alebo svoje investície obmedzili.

Napriek zlým vyhliadkam a zložitému prevádzkovému prostrediu si polovica oslovených spoločností naďalej myslí, že Čína pre ne v roku 2024 zostane celosvetovo najdôležitejším, respektíve jedným z troch najdôležitejších trhov. V rámci možných zlepšení v čínskom podnikateľskom prostredí by firmy privítali menšie vízové obmedzenia pre japonských občanov a nižšie náklady na pracovnú silu.