Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Japonské letecké spoločnosti sa vrátili k zisku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

ANA, najväčšia letecká spoločnosť v Japonsku, oznámila za tri štvrťroky obchodného roka 2022/2023, čistý zisk 62,6 miliardy jenov (442,81 milióna eur).

Tokio 2. februára (TASR) - Najväčšie japonské letecké spoločnosti ANA Holdings a Japan Airlines (JAL) zaznamenali za deväť mesiacov súčasného obchodného roka zisk. V obidvoch prípadoch sa tak vrátili do čiernych čísiel, keď sa po období útlmu v dôsledku pandémie zvýšil dopyt po leteckej doprave doma aj v zahraničí. ANA zároveň zlepšila vyhliadky na celý obchodný rok, JAL však očakáva slabší než pôvodne predpokladaný celoročný zisk. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

ANA, najväčšia letecká spoločnosť v Japonsku, oznámila za tri štvrťroky obchodného roka 2022/2023, čo predstavuje obdobie od apríla do konca decembra, čistý zisk 62,6 miliardy jenov (442,81 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka vykázali aerolínie stratu 102,8 miliardy jenov.

Konkurenčná letecká spoločnosť JAL oznámila za deväť mesiacov súčasného obchodného roka čistý zisk 16,3 miliardy jenov. Za obdobie apríl až december 2021 vykázala stratu 128,3 miliardy jenov.

"Dopyt cestujúcich sa rýchlo zvyšuje. Na jednej strane sa zmiernili protipandemické opatrenia na domácom trhu leteckej dopravy a na druhej sa uvoľnili obmedzenia vo viacerých krajinách pre prílety zo zahraničia," uviedla pri zverejnení oficiálnych výsledkov spoločnosť ANA. Aerolínie okrem toho uviedli, že zaznamenali rast aj v oblasti medzinárodnej nákladnej prepravy.

Vzhľadom na vývoj za deväť mesiacov obchodného roka ANA zlepšila odhad celoročného čistého zisku na 60 miliárd jenov. V predchádzajúcej prognóze uvádzala odhad zisku za obchodný rok 2022/2023 na úrovni 40 miliárd jenov.

Avšak spoločnosť JAL svoj pôvodný odhad zhoršila. Pôvodne počítala s celoročným ziskom na úrovni 45 miliárd jenov, teraz však očakáva, že zisk dosiahne približne 25 miliárd jenov. Ako firma dodala, jej domáci biznis sa zotavuje pomalšie, než pôvodne očakávala, navyše, vládna podpora cestovnému ruchu je limitovaná.

(1 EUR = 141,37 JPY)