Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Premiér Abe chce skončiť éru deflácie a dosiahnuť rast ekonomiky

Šinzó Abe Foto: TASR/AP

Japonsko sa od roku 2000 dostalo už do štvrtej recesie. Jeho ekonomika, ktorá existenčne závisí od vývozu, trpí silnou hodnotou jenu.

Tokio 13. januára (TASR) - Premiér Šinzó Abe chce dosiahnuť, ako dnes povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu NHK, aby si Bank of Japan (BOJ), centrálna banka krajiny, stanovila inflačný cieľ 2 % a realizovala ho.

Najmenej taký rast spotrebiteľských cien sa má dosiahnuť už v strednodobom horizonte a nie v perspektíve, ako o tom doteraz uvažuje vedenie BOJ.

Reuters uvádza, že podľa premiéra vyššou infláciou by trhy dostali dôkaz, že centrálna banka chce odvážnou voľnou menovou politikou v tretej najsilnejšej svetovej ekonomike skončiť takmer dve desaťročie deflácie.

Japonsko sa od roku 2000 dostalo už do štvrtej recesie. Jeho ekonomika, ktorá existenčne závisí od vývozu, trpí silnou hodnotou jenu.

Centrálna banka si stanovila 1-% inflačný cieľ vlani vo februári a rast spotrebiteľských cien sa počas roka usilovala podnietiť päťnásobným uvoľnením menovej politiky.

Premiér však nie je spokojný ani s výškou inflačného zacielenia ani s opatreniami na jeho dosiahnutie.

Podľa dostupných informácií sa vedenie BOJ na zasadnutí (21. a 22. 1.) o menovej politike pripravuje schváliť 2-% inflačné zacielenie ako dlhodobú úlohu, pričom neuvažuje o nijakom termíne, do ktorého by ju malo dosiahnuť.

Abe dnes ďalej povedal, že sa s radou vlády pre hospodársku a ekonomickú politiku zíde v utorok (15. 1.) a na stretnutí sa bude diskutovať, kto by sa mohol stať vhodným kandidátom na nového guvernéra BOJ. Premiér uviedol, že v princípe by mal byť vhodným typom každý, "kto dokáže realizovať odvážnu menovú politiku a zdieľa naše názory".

Funkčné obdobie súčasného guvernéra Masaakiho Širakawu sa skončí v apríli.

Vláda tento týždeň uvoľnila na podporu ekonomiky takmer 175 miliárd eur. Ide o najväčšiu podporu od vypuknutia poslednej krízy. Abe je presvedčený, že voľnejšia menová politika a expanzná fiškálna politika môžu skončiť v krajine s dlhodobou stagnáciou rastu ekonomiky.