Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Japonsko sa vo 4. štvrťroku 2023 prepadlo do recesie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok japonská vláda, hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2023 dosiahol v prepočte 4,21 bilióna amerických dolárov (3,93 bilióna eur).

Tokio 15. februára (TASR) - Japonsko stratilo status tretej najväčšej svetovej ekonomiky v prospech Nemecka, keď v poslednom štvrťroku minulého roka nečakane skĺzlo do recesie v dôsledku slabého domáceho dopytu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok japonská vláda, hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2023 dosiahol v prepočte 4,21 bilióna amerických dolárov (3,93 bilióna eur). Japonsko sa tým zaradilo až na štvrté miesto v rebríčku najväčších svetových ekonomík po Nemecku s HDP v objeme 4,46 bilióna USD. K oslabeniu výkonu hospodárstva prispel najmä prudký pokles hodnoty japonského jenu.

Za tri mesiace do konca decembra 2023 sa japonská ekonomika v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zmenšila o 0,1 % po tom, ako klesla aj v treťom štvrťroku. Dostala sa tak do tzv. technickej recesie, za ktorú sa považuje medzikvartálne oslabenie výkonu ekonomiky v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch. Súkromná spotreba, ktorá tvorí viac ako polovicu HDP Japonska, klesla o 0,2 %. Slabé boli aj podnikové investičné výdavky, ktoré klesli o 0,1 %.

Ekonómovia teraz očakávajú, že japonská centrálna banka pravdepodobne v apríli začne normalizovať svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku a zvýši doteraz uplatňované záporné úrokové sadzby.

(1 EUR = 1,0713 USD)