Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Japonsko zaznamenalo v januári rekordný obchodný deficit

Na archívnej snímke ľudia kráčajú okolo obchodného domu v Tokiu. Foto: TASR/AP

Hodnota dovozu vzrástla o 17,8 % na 10 biliónov JPY. Dôvodom bolo zdraženie energií.

Tokio 16. februára (TASR) - Japonsko zaznamenalo na začiatku roka rekordný deficit obchodnej bilancie. Hlavnou príčinou bolo oslabenie dopytu zo strany Číny.

Schodok bilancie zahraničného obchodu v v januári dosiahol 3,5 bilióna JPY (24,47 miliardy eur), uviedlo japonské ministerstvo financií.

Hodnota dovozu vzrástla o 17,8 % na 10 biliónov JPY. Dôvodom bolo zdraženie energií. Japonsko je chudobné na suroviny a pokiaľ ide o dodávky energie je vysoko závislé od importu z iných krajín. Vývoz sa výrazne spomalil, pričom jeho hodnota stúpla len o 3,5 % na 6,5 bilióna JPY.

Export tovarov do Číny, ktorá je najväčším obchodným partnerom Japonska, v medziročnom porovnaní klesol o 17,1 %. Celkové spomalenie rastu vývozu možno považovať za signál spomaľovania svetovej ekonomiky v dôsledku agresívneho zvyšovanie úrokových sadzieb v najväčších ekonomikách.

Japonsko je treťou najväčšou svetovou ekonomikou a už 18 mesiacov po sebe zaznamenalo deficit obchodnej bilancie. V januári zaznamenalo v obchode s Čínou schodok vo výške približne 1,4 bilióna JPY. Naopak, obchodná bilancia s USA skončila s prebytkom 280,7 miliardy JPY.

(1 EUR = 143,05 JPY)