Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Japonský akciový trh pokračoval v raste

Burza v Tokiu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 vzrástol v závere obchodovania o 46,78 bodu (0,17 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 28.364,61 bodu.

Tokio 24. mája (TASR) - Japonská burza uzatvorila pondelkové obchodovanie rastom, už tretí deň po sebe. Náladu na trhoch zlepšilo otvorenie prvých hromadných vakcinačných centier v krajine. Tie by mali zrýchliť tempo očkovania, čo by následne malo podporiť zotavovanie ekonomiky z dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

Ako informovala agentúra AFP, hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 vzrástol v závere obchodovania o 46,78 bodu (0,17 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 28.364,61 bodu. Širší index Topix zaznamenal rast o 8,35 bodu (0,44 %) na 1913,04 bodu.

"Otvorenie hromadných očkovacích centier je pozitívnou správou pre investorov, ktorých znepokojovalo doterajšie pomalé tempo vakcinácie," povedal pre AFP Tošikazu Horiuči, maklér zo spoločnosti IwaiCosmo Securities.

Japonsko v pondelok otvorilo prvé hromadné vakcinačné centrá v Tokiu a Osake. Obe strediská, ktoré prevádzkuje armáda, plánujú v Japonsku, bojujúcom už proti štvrtej vlne pandémie, denne podať tisícky dávok vakcín, pričom ako prví prídu na rad starší obyvatelia. Cieľom je zvýšiť tempo očkovacej kampane pred začiatkom letných olympijských hier, ktorých termín museli organizátori z dôvodu pandémie nového koronavírusu posunúť na koniec júla.