Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Japonský export v auguste opäť klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispelo k tomu zníženie dopytu z Číny.

Tokio 20. septembra (TASR) - Vývoz z Japonska v auguste 2023 opäť klesol, už druhý mesiac po sebe. Prispelo k tomu zníženie dopytu z Číny. Znížil sa aj import, pričom obchodná bilancia krajiny sa skončila s deficitom. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Japonské ministerstvo financií v stredu oznámilo, že export z krajiny klesol v auguste medziročne o 0,8 % na 7,994 bilióna jenov (50,53 miliardy eur) po znížení o 0,3 % v júli. Ekonómovia však očakávali ešte horší výsledok, a to pokles augustového exportu o 1,7 %.

Údaje ministerstva ukázali, že export z Japonska do Číny, najväčšieho obchodného partnera krajiny, sa v auguste znížil už tretí mesiac o dvojciferné percento, konkrétne medziročne o 11 %.

Vzhľadom na slabý rast čínskej ekonomiky analytici predpovedajú, že situácia japonského exportu sa zrejme ešte nezlepší a oslabovanie exportu ešte nedosiahlo svoje dno.

Vývoz do USA pritom vzrástol v auguste medziročne o 5,1 %, najmä vďaka dodávkam áut, ťažobných a stavebných strojov. Export do Európskej únie (EÚ) stúpol o 12,7 %.

Japonská centrálna banka pritom počíta s tým, že vonkajší dopyt pomôže zmierniť slabé spotrebiteľské výdavky a podporí ekonomiku. Údaje o obchode však maria nádeje na oživenie hospodárstva vedené exportom.

Ministerstvo tiež uviedlo, že aj import v auguste klesol, piaty mesiac po sebe, a to medziročne o 17,8 % na 8,924 bilióna JPY. Analytici pritom odhadovali, že sa zníži o 19,4 % po poklese o 13,6 % v júli. Tento výsledok odzrkadľuje slabý domáci dopyt.

Dovoz klesol z Číny (-12,1 %) a USA (-9,5 %), ale vzrástol z Nemecka (7,9 %).

Zahranično-obchodná bilancia krajiny sa v auguste skončila s deficitom 930 miliárd JPY.

(1 EUR = 158,2 JPY)