Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Japonský súkromný sektor klesol tretí mesiac po sebe

Muž s ochranným rúškom stojí pred elektronickou tabuľou, ktorá ukazuje hodnotu kľúčového indexu Nikkei 225 v Tokiu v pondelok 15. júna 2020. Foto: TASR/AP

Výrobcovia zároveň uviedli, že dopyt po nových zamestnancoch sa v júli oslabil a tvorba nových pracovných miest bol najslabšia od apríla.

Tokio 26. júla (TASR) - Aktivita v japonskom výrobnom sektore pokračovala tento mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo na 5-mesačné minimum. Navyše, sektor služieb pokračoval v poklese, pričom jeho tempo sa ešte zrýchlilo, čo sa odrazilo na ďalšom a výraznejšom poklese celého súkromného sektora.

Podľa v pondelok zverejnených predbežných údajov Jibun Bank, index nákupných manažérov pre japonský výrobný sektor dosiahol v júli 52,2 bodu. V predchádzajúcom mesiaci zaznamenal 52,4 bodu. To znamená spomalenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Zároveň je to najslabší rast od februára.

Pod spomalenie rastu sa podpísali ako produkcia, tak nové objednávky. V obidvoch prípadoch bol síce zaznamenaný rast, ten bol však najslabší za posledných šesť mesiacov. Veľkou mierou sú za tým pokračujúce problémy s dodávkami surovín.

Výrobcovia zároveň uviedli, že dopyt po nových zamestnancoch sa v júli oslabil a tvorba nových pracovných miest bol najslabšia od apríla. Napriek tomu sa celková nálada v sektore udržala na vysokej úrovni, aj keď v porovnaní s júnom mierne klesla.

Podstatne horšie sa vyvíjal sektor služieb, ktorého vývoj ovplyvňuje opätovný rast počtu infikovaných novým koronavírusom. Index nákupných manažérov klesol v júli na 46,4 bodu z júnovej hodnoty 47,2 bodu. Júlová hodnota predstavovala najvýraznejší pokles od februára.

V dôsledku tohto vývoja zrýchlil svoj pokles celý súkromný sektor. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v júli 47,7 bodu oproti júnovej hodnote 48,9 bodu. Japonský súkromný sektor tak klesol tretí mesiac po sebe.