Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Jarné práce na poliach spomaľovalo v posledných dňoch daždivé počasie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Jarné práce na poliach sa výraznejšie posunuli dopredu najmä v južnej polovici Slovenska.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Jarné práce na poliach spomaľovalo v posledných dňoch daždivé počasie. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Spresnil, že jarné práce na poliach sa výraznejšie posunuli dopredu najmä v južnej polovici Slovenska. Pokročil výsev kukurice na zrno a na siláž, pred ukončením je aj výsev cukrovej repy. Vo vyššie položených oblastiach je podľa neho pre neskorší nástup priaznivého jarného počasia zakladanie porastov spomalené.

"V trnavskom regióne prebieha sejba kukurice na zrno a na siláž rýchlym tempom. V okrese Levice, Nové Zámky, Nitra či Galanta už poľnohospodári zasiali cukrovú repu a postupne finišujú aj so sejbou slnečnice. Sucho z úvodu jari negatívne ovplyvňuje v týchto okresoch vývoj existujúcich porastov a už aj vzídenie napríklad slnečnice," priblížil. V regióne Turiec a Liptov podľa jeho slov spomaľuje prácu pestovateľov nepriaznivé počasie a mokrá pôda.

Na Gemeri sú podľa Korpáša osevy jarín tzv. prvého sledu (obilniny, hrach a slnečnica) ukončené. Vo finálnej fáze je príprava pôdy pod sejbu kukuríc a sóje. Súbežne sa vykonáva prihnojovanie ozimín.

Dodal, že v okrese Trebišov sa vzhľadom na pretrvávajúce daždivé počasie v posledných dňoch práce na poliach vo väčšine prípadov nerealizovali. Poľnohospodári však v rámci možností dosievajú kukuricu a sóju. V okrese Košice už ukončili pestovatelia sejbu slnečnice aj cukrovej repy. Pri zakladaní nových porastov sóje a kukurice ich však z polí vyhnali výdatné zrážky.