Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

JAVYS prevzala ďalších 170 kg inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov

Na snímke špeciálny tím spoločnosti JAVYSpočas prevzatia rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline dňa 5. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pri prevzatí rádioaktívneho odpadu boli použité osobné ochranné pomôcky a pracovné pomôcky.

Nitra 13. decembra (TASR) – Spoločnosť JAVYS prevzala v utorok v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave na pracovisku v Nitre približne 170 kilogramov inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov (IRAO). Odpad tvorilo 33 kusov kvapalných žiaričov a desať kusov pevných žiaričov s obsahom alfa, beta, gama nuklidov, informovala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Pri prevzatí rádioaktívneho odpadu boli použité osobné ochranné pomôcky a pracovné pomôcky. IRAO bol vložený do troch 200-litrových MEVA sudov, ktoré boli prevezené na ďalšie nakladanie do Bohunického spracovateľského centra rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach na ďalšie spracovanie.

Prevzatie inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov sa realizovalo v rámci projektu Odberu a likvidácie historických inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov, ktorý vznikol na základe úlohy Ministerstva hospodárstva SR a po vzájomnej konzultácii a súčinnosti s Úradom verejného zdravotníctva SR a Ministerstvom zdravotníctva SR.

Spoločnosť JAVYS zo štátnych zdravotníckych zariadení postupne preberá historické nepoužívané rádioaktívne materiály, ktoré dlhodobo predstavujú rádioaktívnu záťaž. Následne ich odborne, bezpečne, spoľahlivo, ekonomicky, efektívne s dôrazom na radiačnú ochranu obyvateľstva a ochranu životného prostredia spracuje a uloží. Cieľom je predovšetkým zaistenie bezpečnosti a ochrany občanov, životného prostredia a zníženie rizika prípadného zneužitia alebo nelegálneho nakladania s týmito materiálmi.