Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Je bitcoin menou budúcnosti?

Je bitcoin menou budúcnosti? Foto: Tablet.TV

Komunita bitcoinu sa stále rozrastá a sila bitcoinu voči reálnym peniazom sa zvyšuje.

Bitcoin je univerzálna a digitálna mena, ktorá je vo virtuálnom obehu od roku 2009. Naprogramoval a popísal je informatik s pseudonymom Satoshi Nakamoto. Autor Bitcoinu nikdy nezverejnil svoju skutočnú identitu. Bitcoin je takzvaná kryptomena, keďže distribúcia, tvorba a overovanie transakcií tejto formy virtuálnych peňazí je postavená na princípe matematických výpočtov známych z kryptografie.

Bitcoin je vlastne súbor matematických výpočtov a informácií, ktoré si medzi sebou vymieňajú počítače zapojené do siete, takzvanej „peer to peer“. Takto sa generujú jednotlivé bitcoin bloky. To však vyžaduje značný počítačový výkon, za ktorý sú bitcoinoví „baníci“ ohodnotení vytvorenou menou, s ktorou môžu následne platiť. V začiatkoch takzvanej „ťažby bitcoinov“ stačili klasické stolové počítače, neskôr kvôli stále sa zvyšujúcim nárokom na matematické výpočty boli už potrebné výkonné grafické karty. Ešte neskôr vyrobili špecializované zariadenia s takzvanými ASIC čipmi, ktoré znížili spotrebu elektrickej energie a zvýšili výkon pri „ťažbe“ bitcoinov. Pre väčšiu efektivitu ťažby sa baníci začali spájať do takzvaných „poolov“ a zisk si delia podľa výkonu, ktorým prispejú.

Bitcoin peniaze sú dostupné kdekoľvek na svete kde máte k dispozícií internetové pripojenie. Bitcoin sa šíri cez distribuovú sieť, ktorá zaručuje anonymný a bezpečný prenos. Legitimitu jednotlivých transakcií overujú softvérové aplikácie nainštalované na používateľských počítačoch- cez jeho jedinečný reťazec číslic - pred potvrdením platby. Medzi príjemcom meny a odosielateľom nie je postavená žiadna finančná inštitúcia. Hlavnou výhodou a unikátom Bitcoinu je jeho plná decentralizácia. Je navrhnutý tak, aby nikto, vrátane autorov, skupín alebo vlád, nemohol menu nijako ovplyvňovať, falšovať, zabavovať účty, kontrolovať peňažné toky alebo spôsobovať infláciu. V sieti neexistuje žiadny centrálny bod, ani nikto, kto by mohol o sieti rozhodovať.

Bitcoin je možné kúpiť, alebo predať cez mnohé online bitcoinové zmenárne ako napríklad Bitstamp, alebo Cryptsy.

Bill Gates, zakladateľ Microsoftu:

"Bitcoin je vzrušujúci, pretože ukazuje, ako lacné finančné transakcie môžu byť. Bitcoin je lepší ako klasické meny. Nemusíte byť fyzicky na rovnakom mieste a samozrejme, pri veľkých transakciách môže byť obchodovanie s klasickou menou pekne nepríjemné."

Bitcoin je deflačná mena. To znamená, že celkové množstvo peňazí je konečné a je dopredu známe - 21 miliónov bitcoinov. Uvoľňovanie mincí do obehu je definované iba matematickými vzorcami. Platby v sieti sú za minimálne alebo žiadne náklady.



Prvý investičný bitcoinový fond založili dvojčatá Winklevossovci. Tiet preslávil produkt, ktorý síce vymysleli, ale v konečnom dôsledku na ňom zarobil niekto iný. Facebook zarobil Markovi Zuckerbergovi miliardy.

Výhody bitcoinu Winklevossovci vysvetľujú na príklade on-line obchodníka. Ziskové marže takýchto obchodníkov sú veľmi nízke. Keď by sa odbúrali len poplatky za kreditnú kartu táto marža sa im zdvojnásobí. Pre veľkých internetových predajcov je to obrovská suma. Okrem toho pri kúpe cez kreditnú kartu odovzdávame vždy niekomu aj niektoré informácie o sebe. Pre zlodejov identity sú platby kartami veľmi lákavé. To zvyšuje náklady na zabezpečenie celého systému platobných kariet. Pri platbe bitcoinami odpadajú aj tieto náklady a takisto aj obavy zo zneužitia dát.

Komunita bitcoinu sa stále rozrastá a sila bitcoinu voči reálnym peniazom sa zvyšuje. Najvyššia hodnota sa v minulom roku vyšplhala až na vyše 1000 dolárov za 1 bitcoin.