Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Je málo rušňovodičov, požiadavky na vzdelanie uchádzačov sa upravia

Na snímke pracovisko rušňovodiča v trojsystémovej lokomotíve Bombardier TRAXX MS2e spoločnosti Regio-Jet, pri príležitosti jej prvého nasadenia na trati Bratislava - Praha na hlavnej stanici v Bratislave 28. mája 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa novely už nebude potrebné úplné stredné odborné vzdelanie alebo vyučenie v odbore elektrotechnického, dopravného, technického alebo strojníckeho zamerania.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Akútny nedostatok rušňovodičov v železničných spoločnostiach na Slovensku by mala pomôcť riešiť novela zákona o dráhach z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. A to tým spôsobom, že sa rozšíri odbor vzdelávania, ktorý musí spĺňať uchádzač o vydanie preukazu rušňovodiča. Novelu zákona o dráhach v utorok prerokovala a schválila vláda.

Podľa novely už nebude potrebné úplné stredné odborné vzdelanie alebo vyučenie v odbore elektrotechnického, dopravného, technického alebo strojníckeho zamerania. Požadovať sa bude úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie.

"Uchádzači, ktorí nemajú vzdelanie v odbore elektrotechnického, dopravného, technického alebo strojníckeho zamerania, budú absolvovať rozsiahlejšiu odbornú prípravu," vysvetlilo ministerstvo dopravy. Podľa rezortu sa tak rozšíri počet ľudí, ktoré budú môcť žiadať o preukaz rušňovodiča.

Na základe právnej normy sa má zároveň vytvoriť register držiteľov preukazov rušňovodičov. Bude ho viesť Dopravný úrad ako bezpečnostný orgán pre železničné dráhy a železničné vozidlá.

Novelou sa zároveň transponujú európske smernice o interoperabilite a bezpečnosti, ktoré delegujú časť kompetencií, ktoré doteraz mali vnútroštátne bezpečnostné orgány na Železničnú agentúru Európskej únie. A to v oblasti vydávania povolenia na uvedenie na trh železničných vozidiel a vydávania bezpečnostného osvedčenia.

Súčasne má smernica o otvorení trhu za cieľ dobudovať jednotný európsky železničný priestor prostredníctvom rozšírenia zásady otvoreného prístupu na trh vnútroštátnej železničnej dopravy.