Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Jeden diaľničný úsek v Žilinskom kraji sa stavia, ďalšie tri súťažia

V štádiu verejnej súťaže na dodávateľa stavby je aj úsek Lietavská Lúčka - Dubná Skala, ktorý má dĺžku 13,57 km.

Žilina 20. júla (TASR) - V súčasnosti je v Žilinskom kraji vo výstavbe úsek diaľnice D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,45 kilometra (km). Stavbu stavia Váhostav - SK, a.s., od októbra minulého roka a ukončená má byť o tri roky v novembri. Jej súčasťou je 28 mostov, odpočívadlo a diaľničný privádzač do Martina v dĺžke 1,79 km.

"V Žilinskom kraji máme v súčasnosti vo verejnom obstarávaní na zhotoviteľa diela tri stavby diaľnic D1 a D3 v úsekoch Hubová - Ivachnová, Svrčinovec - Skalité a Lietavská Lúčka - Dubná Skala," uviedol pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík.

Stavba v úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová bude dlhá 12,25 km a výstavba, ktorá potrvá tri roky, sa začne hneď po skončení súťaže na zhotoviteľa diela. Zahŕňa 21 mostov, tunel Čebrať a odpočívadlo.

V štádiu verejnej súťaže na dodávateľa stavby je aj ďalší úsek Lietavská Lúčka - Dubná Skala, ktorý má dĺžku 13,57 km. Aj tu je začiatok výstavby viazaný ukončením tendra. Lehota výstavby je bezmála päť rokov. Jej súčasťou je 9 mostov, tunel Višňové, odpočívadlo a objekty strediska Slovenskej správy údržby ciest.

V súťaži na určenie dodávateľa stavby je aj polovičný profil diaľnice D3 v úseku Svrčinovec - Skalité. Stavbu, ktorá má dĺžku 12,28 km, by mal víťaz verejného obstarávania stavať viac ako tri roky. Medzi Svrčinovcom a Skalitým bude potrebné vybudovať 24 mostov, tunel Poľana a odpočívadlo.