Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Jedenásť štátov EÚ sa dohodlo na vyššej spolupráci v jadrovej energii

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ministri z 11 krajín EÚ posudzovali tiež možnosti ďalšej vedeckej spolupráce v oblasti jadrovej energie a zdieľania najlepších postupov pri riešení otázok bezpečnosti.

Štokholm 28. februára (TASR) - Jedenásť členských štátov Európskej únie (EÚ) v utorok prisľúbilo "posilnenie spolupráce" v oblasti jadrovej energie, ktorá podľa nich pomôže Európe odkloniť sa od fosílnych palív. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Maďarsko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko sa dohodli na "podpore nových projektov" popri existujúcich jadrových elektrárňach, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené počas stretnutia ministrov energetiky EÚ v Štokholme.

"Jadrová energia je jedným z mnohých nástrojov na dosahovanie našich klimatických cieľov, výrobu elektriny a na uspokojenie dopytu spotrebiteľov a bezpečnosť dodávok," uviedli.

Ministri z 11 krajín EÚ posudzovali tiež možnosti ďalšej vedeckej spolupráce v oblasti jadrovej energie a zdieľania najlepších postupov pri riešení otázok bezpečnosti.

Francúzsko, ktoré sa dlho spolieha na jadrovú, presadzuje vybudovanie užších väzieb v EÚ v oblasti jadrovej energie.

Pred stretnutím ministrov EÚ uviedla kancelária ministerky pre ekologickú transformáciu Agnés Pannier-Runacherovej, že cieľom Francúzska je "vytvoriť jadrovú alianciu".

Paríž verí, že jadrová energia môže pomôcť krajine a Európe dosiahnuť klimatické ciele, najmä pri produkcii "zeleného" vodíka pre dopravu a priemysel.

Táto otázka však rozdelila Európu a niekoľko štátov EÚ je ostro proti, na čele s Nemeckom a Španielskom.

Rakúsko, Nemecko a Luxembursko zároveň v Štokholme opätovne potvrdili svoj nesúhlas s rozvojom jadrovej energie v Európe.

"Ak chceme vyhrať preteky proti klimatickým zmenám, musíme byť rýchli," povedal v pondelok luxemburský minister energetiky Claude Turmes a dodal, že výstavba nových jadrových elektrární bude trvať 15 rokov.

EÚ v súčasnosti diskutuje o reforme trhu s elektrinou, ktorá tiež rozdelila blok. Francúzsko odporúča dlhodobé energetické zmluvy za garantované ceny, ktoré by prospeli výrobe z jadra, zatiaľ čo Nemecko je rázne proti takémuto kroku.