Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Jednoduché spoločnosti na akcie si budú môcť akcie registrovať v CDCP

Generálny riaditeľ CDCP SR, a.s. Martin Wiedermann, foto z archívu. Foto: TASR – Štefan Puškáš

V tejto súvislosti CDCP zavedie pre jednoduché spoločnosti na akcie nové registre.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Jednoduché spoločnosti na akcie si budú môcť od mája svoje akcie registrovať v Centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP) SR. Ten zavedie pre jednoduché spoločnosti na akcie nové registre. Môže ísť novozaložené spoločnosti alebo o firmy, ktoré prispôsobujú predmet podnikania súčasnej situácii a potrebujú riešiť vzťahy s investormi, informoval vo štvrtok CDCP.

Jednoduchá spoločnosť na akcie je hybridnou formou obchodnej spoločnosti, ktorá preberá niektoré prvky spoločnosti s ručením obmedzeným aj akciovej spoločnosti. Do právneho poriadku SR sa dostala v roku 2017 a cieľom jej zavedenia bolo riešenie potrieb financovania začínajúcich spoločností, ktoré si nemôžu zabezpečiť financovanie prostredníctvom bánk. Pričom však ide o inovatívne spoločnosti s vysokým rastovým potenciálom. Pripravovaná novela Obchodného zákonníka však s pokračovaním tejto formy obchodnej spoločnosti predbežne neráta.

"Pri investovaní do základného imania spoločnosti tohto typu je potrebná flexibilná úprava vstupu, koexistencie a výstupu investora," ozrejmil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva CDCP Martin Wiedermann. "Toto bude zabezpečené registráciou osobitných druhov práv týchto spoločností, ktoré si medzi sebou môžu dohodnúť jej akcionári," dodal.

V tejto súvislosti CDCP zavedie pre jednoduché spoločnosti na akcie nové registre. Konkrétne, register akcionárov jednoduchej spoločnosti na akcie, register práv pridať sa k prevodu akcií a register práv požadovať prevod akcií. Zároveň bude centrálny depozitár viesť register akcionárov jednoduchej spoločnosti na akcie, ktorý bude verejne prístupný na webovej stránke depozitára a je možné požiadať aj o výpis z neho.

"Akcie jednoduchej spoločnosti na akcie môžu byť vydané len v zaknihovanej podobe a môžu znieť iba na meno," spresnil riaditeľ úseku prevádzky CDCP Peter Nagy. "Táto spoločnosť môže vydávať kmeňové akcie a akcie s osobitnými právami. Právo pridať sa k prevodu akcií, ako aj právo požadovať prevod akcií si môžu akcionári jednoduchej spoločnosti na akcie dohodnúť ako práva registrované v osobitných registroch vedených CDCP SR a prístupných na webovej stránke depozitára," dodal.