Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jednota dôchodcov: Matovičova vláda okradla seniorov, ten to odmieta

Na snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda OĽANO Matovič sa na tlačovej konferencii voči tvrdeniam JDS ohradil s argumentom, že za vlád Smeru-SD mala JDS s vládou zmluvu, no za lepšie podmienky pre dôchodcov nebojovali.

Bratislava 24. mája (TASR) - Vlády, v ktorých bol Igor Matovič (OĽANO), zrušením plného trinásteho dôchodku a zmrazením minimálnych dôchodkov "ukradli" seniorom 2,2 miliardy eur za tri a pol roka vládnutia, uviedla v stredu Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). Tvrdí, že každý senior prišiel v prepočte o 5688 eur. Matovič reagoval, že zatiaľ čo vlády Smeru-SD pomáhali dôchodcom priemerne 85 miliónmi eur ročne mimo dôchodkov, predchádzajúca vláda s účasťou OĽANO tento rok pomohla dôchodcom mimo dôchodkov vyše miliardou eur.

"Matovičove nesystémové opatrenia a atómovky ako lotéria či očkovací bonus ani zďaleka nenahradili 2,2 miliardy eur, ktoré vlády Matoviča seniorom zobrali," uviedol predseda JDS Michal Kotian. Celkový účet po započítaní všetkých opatrení, ktoré vlády s účasťou OĽANO seniorom v rámci pomoci priniesli, je mínusový vo výške 1,614 miliardy eur. "Teda mínus 1468 eur pre každého slovenského seniora," dodal Kotian.

Predseda OĽANO Matovič sa na tlačovej konferencii voči tvrdeniam JDS ohradil s argumentom, že za vlád Smeru-SD mala JDS s vládou zmluvu, no za lepšie podmienky pre dôchodcov nebojovali. "Priemerná pomoc dôchodcom tvorila v priemere 85 miliónov eur ročne mimo dôchodkov," uviedol Matovič.

Tvrdil, že vláda s účasťou OĽANO za rok 2023 pomohla mimo dôchodkov seniorom sumou 1,105 miliardy eur. "Je legitímne sa pýtať, čo za to vedenie JDS dostalo od vedenia Smeru alebo Hlasu. Vtedy, keď mali využiť zmluvu s blízkymi stranami, konali v príkrom rozpore so záujmami dôchodcov," kritizoval Matovič.

JDS dodala, že enormné zadlženie štátneho rozpočtu bude musieť riešiť ďalšia vláda, pričom sa obávajú možných sociálnych škrtov na úkor seniorov. Kotian sa však poďakoval poslancom za mimoriadnu valorizáciu dôchodkov už 1. júla tohto roka.