Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Jednota dôchodcov spúšťa petíciu na presadenie pomoci seniorom

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Michal Kotian počas tlačovej konferencie JDS na tému Presadenie programových cieľov JDS na septembrovú schôdzu NR SR a predstavenie petície JDS "Aj seniori chcú dôstojne žiť" spojenú so zberom podpisov, 29. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Valéria Pokorná dodala, že na presadenie požiadaviek budú v priebehu augusta a septembra oslovovať aj koaličné, aj opozičné parlamentné strany.

Bratislava 29. júla (TASR) – Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) spúšťa petíciu, v rámci ktorej začína zber podpisov na presadenie pomoci pre seniorov. Požiadavky zahŕňajú čo najskoršiu mimoriadnu valorizáciu dôchodkov vo výške 8 %, ale aj výplatu 14. dôchodku v novembri. Oznámil to v piatok na tlačovej konferencii predseda JDS Michal Kotian. Chcú, aby sa požiadavkami zaoberala Národná rada (NR) SR už na septembrovej schôdzi.

JDS chce presadiť mimoriadnu valorizáciu do konca tohto roka, vyplatenie 14. dôchodkov v novembri, rozmrazenie minimálnych dôchodkov, zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačno-liečebné pobyty pre seniorov z 50 eur na 100 eur a nulové doplatky na všetky lieky pre všetkých seniorov. "Sú to naozaj otázky, ktoré nás dávajú smerom dole v porovnaní s ostatnými občanmi tejto republiky," skonštatoval Kotian v súvislosti s aktuálnou situáciou dôchodcov na Slovensku.



Uistil, že podpisy určite doručia, keďže JDS má štruktúry až do úrovne obcí a miest. "Verím tomu, že podpisy nazbierame do konca augusta tak, aby sme ich mohli k septembru odovzdať v Národnej rade SR, aby vedeli, čo vlastne chcú dôchodcovia, čím sa majú zaoberať," poznamenal.

Valéria Pokorná z JDS dodala, že na presadenie požiadaviek budú v priebehu augusta a septembra oslovovať aj koaličné, aj opozičné parlamentné strany. Chcú žiadať poslancov i členov vlády, aby akceptovali potreby dôchodcov. Podotkla, že výplata 13. dôchodku skôr, už v júli, nebola žiadna pomoc. Zdôraznila tiež množstvo seniorov, ktorí sú pod hranicou chudoby. Predstavitelia JDS poukázali aj na to, že inflácia je mimoriadne vysoká už teraz, pričom valorizácia dôchodkov v tomto roku je len 1,3 %.