Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jednotný európsky trh oslavuje svoje 30. výročie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednotný trh bol zriadený 1. januára 1993 po podpísaní Maastrichtskej zmluvy 7. februára 1992.

Brusel 4. januára (TASR) - EÚ tento rok oslavuje 30. výročie vzniku jednotného trhu, ktorý patrí medzi najväčšie úspechy európskej integrácie. Európsky vnútorný trh vznikol 1. januára 1993 a umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, ľudí a kapitálu v rámci Únie, uľahčuje život ľuďom a otvára nové príležitosti pre podniky.

Európska komisia (EK) pri tejto príležitosti pripomenula, že v priebehu 30 rokov sa na jednotnom trhu dosiahla bezprecedentná trhová integrácia hospodárstiev jednotlivých členských štátov. Jednotný trh funguje ako hnacia sila rastu a konkurencieschopnosti a podporuje ekonomickú a politickú silu Európy na svetovej úrovni.

Spoločný trh zohral kľúčovú úlohu aj pri urýchlení hospodárskeho rozvoja nových členských štátov, ktoré vstúpili do EÚ. Odstránil im prekážky na vstup na trh a naštartoval rast.

Význam jednotného trhu sa prejavil aj počas pandémie ochorenia COVID-19 a energetickej krízy spôsobenej inváziou Ruska na Ukrajinu.

Komisia spresnila, že jednotný trh umožnil, že EÚ dokáže zlepšovať životy všetkých Európanov, aj vďaka prínosom, ako sú urýchlenie prechodu na zelenšie a digitálnejšie hospodárstvo, zaručenie vysokej bezpečnosti a celosvetovo špičkových technologických noriem, ktoré zaručujú, že všetky výrobky na jednotnom trhu sú bezpečné a ochraňujú životné prostredie, prácu, osobné údaje a ľudské práva, reakcia na nečakané krízy s bezprecedentnou rýchlosťou a odhodlaním, ktorá vyplýva zo spoločného a koordinovaného európskeho prístupu.

Nezatvorenie vnútorných hraníc a zabezpečenie hladkého fungovania vnútorného trhu počas koronakrízy umožnili dostať vakcíny, zdravotnícke vybavenie a iné kritické materiály k tým, ktorí ich potrebovali. Súčasná reakcia EÚ na energetickú krízu sa opiera o plán REPowerEU, ktorý vďaka vnútornému trhu poskytuje Únii možnosť spoločne obstarávať diverzifikovanejšie zdroje energie a urýchliť rozvoj a zavádzanie čistej a obnoviteľnej energie. Vďaka tomu sa už podarilo znížiť závislosť EÚ od ruských fosílnych palív.

Komisia zdôraznila, že v snahe, aby jednotný trh zostal spoločným dobrom, prínosom pre všetkých ľudí v EÚ neustále pracuje na jeho rozvoji v nových oblastiach a zabezpečuje praktické fungovanie už zavedených pravidiel. V tomto smere EK úzko spolupracuje s verejnými orgánmi členských štátov, ktoré nesú spoločnú zodpovednosť za účinné presadzovanie pravidiel jednotného trhu.

V priebehu roka 2023 sa uskutoční množstvo diskusií, výstav a kampaní v celej EÚ s cieľom propagovať úspech jednotného trhu a zapojiť občanov do diskusie o jeho budúcnosti. Komisia vydá oznámenie, v ktorom predstaví významné úspechy a prínosy jednotného trhu a zároveň určí nedostatky vo vykonávaní a budúce priority vnútorného trhu.

Jednotný trh bol zriadený 1. januára 1993 po podpísaní Maastrichtskej zmluvy 7. februára 1992. Spočiatku ho tvorilo 12 krajín EÚ - Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Taliansko. Po brexite zahŕňa 27 členských štátov, ako aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, pričom Švajčiarsko má čiastočný prístup.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)