Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Johnson Controls odčlení výrobu autosedadiel do firmy Adient

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nová spoločnosť sa s viac ako 4000 zamestnancami a ôsmimi prevádzkami na Slovensku stane jedným z kľúčových zamestnávateľov v slovenskom automobilovom priemysle.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Spoločnosť Johnson Controls plánuje od 31. októbra 2016 odčleniť výrobu automobilových sedadiel a interiérových komponentov pre automobilový priemysel do samostatnej firmy Adient. Nová spoločnosť sa s viac ako 4000 zamestnancami a ôsmimi prevádzkami na Slovensku stane jedným z kľúčových zamestnávateľov v slovenskom automobilovom priemysle. Informovala Johnson Controls.

Slovensko zohráva v aktivitách novej spoločnosti kľúčovú úlohu. V Bratislave sa nachádza jediné firemné biznis centrum spoločnosti Adient na svete. Približne 900 zamestnancov bratislavského biznis centra zabezpečuje celosvetovú podporu firemných procesov spoločnosti v oblasti financií, informačných technológií, nákupu, odbytu, riadenia ľudských zdrojov a programového manažmentu.

Technologické centrum v Trenčíne je jedno zo 14 globálnych technologických centier spoločnosti Adient. Viac ako 400 zamestnancov trenčianskeho centra sa podieľa na vývoji a testovaní kompletných sedadlových systémov a výrobkov pre rôzne modely automobilov, ako aj komponentov pre automobilové sedadlá.

Okrem spomínaných dvoch centier, Adient prevádzkuje na Slovensku ďalšie výrobné závody, a to v Žiline (výroba kompletných sedadlových systémov a textílií pre automobilové sedadlá), v Lozorne (výroba kompletných sedadlových systémov), v Martine (výroba automobilových poťahov) a v Lučenci (výroba penových komponentov pre sedadlá a kovových komponentov pre opierky hlavy).

Ako samostatná spoločnosť plánuje Adient zvýšiť investície do inovatívnych produktov a technológií. Pri vývoji automobilových sedadiel sa spoločnosť zameriava na najnovšie trendy v oblasti autonómne jazdiacich automobilov, elektromobilov, úsporných a odľahčených sedadlových komponentov a v individualizácii produktov. Adient zároveň očakáva nové obchodné príležitosti na príbuzných trhoch mimo oblasti tradičného automobilového priemyslu, ako sú sedadlá pre úžitkové a nákladné vozidlá, osobnú vlakovú a leteckú dopravu.

Adient pôsobí v oblasti automobilových sedadiel, ktorý vo svojich 230 výrobných/montážnych závodoch v 32 krajinách sveta zamestnáva 75.000 zamestnancov. Produkuje a dodáva sedadlové systémy pre všetky triedy vozidiel a pre všetkých veľkých výrobcov originálnych náhradných dielcov (OEM).

Johnson Controls je globálnym lídrom v rôznorodých technológiách a priemyselných odvetviach, ktorý spolupracuje so širokou paletou zákazníkov vo viac než 150 krajinách sveta.