Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Johnson & Johnson sa dohodol na kúpe Abbott Medical Optics

Logo spoločnosti Johnson & Johnson Foto:

Divízia Abbott Medical Optics (AMO) vyrába lasery a ďalšie prístroje a zariadenie pre operácie šedého zákalu a korekcie zraku, a tiež očné kvapky či prípravky na čistenie šošoviek.

New York 18. septembra (TASR) - Americký farmaceutický koncern a výrobca spotrebiteľského tovaru Johnson & Johnson sa dohodol so spoločnosťou Abbott Laboratories na kúpe jej očnej divízie za vyše 4,3 miliardy USD (3,83 miliardy eur). Informovala o tom agentúra AP.

Divízia Abbott Medical Optics (AMO) vyrába lasery a ďalšie prístroje a zariadenie pre operácie šedého zákalu a korekcie zraku, a tiež očné kvapky či prípravky na čistenie šošoviek. AMO dosiahla vlani tržby 1,1 miliardy USD.

Johnson & Johnson chce posilniť svoju pozíciu na trhu starostlivosti o zrak. Koncern vyrába napríklad kontaktné šošovky Acuvue. Kúpou divízie AMO rozšíri svoje podnikanie v tejto oblasti a zároveň vstúpi na nový trh operácií šedého zákalu.

Firma Abbott vo svojom vyhlásení uviedla, že sa po predaji AMO sústredí na divíziu liekov a prístrojov na srdcovo-cievne ochorenia.

Dohodu však musia ešte schváliť príslušné protimonopolné úrady, preto sa očakáva, že ju obe spoločnosti dokončia v 1. kvartáli 2017.

(1 EUR = 1,1226 USD)