Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk J&T Banky v 1. polroku vzrástol na 5,8 milióna eur

Pod hospodársky výsledok sa podpísalo najmä pôsobenie banky na poli financovania klientskych aktivít, či už prostredníctvom úverov, alebo dlhopisových emisií.

Bratislava 22. augusta (TASR) - J&T Banka dosiahla v 1. polroku 2013 čistý zisk 5,8 milióna eur, kým vlani v rovnakom období zarobila 5,3 milióna eur. Vyplýva to z najnovších auditovaných výsledkov spoločnosti.

"Aj po investične veľmi úspešnom roku 2012 sa nám podarilo v tomto ekonomicky náročnom období dosiahnuť porovnateľný zisk,"
zhodnotil výsledky banky jej riaditeľ Andrej Zaťko. Podľa jeho slov pod hospodársky výsledok sa podpísalo najmä pôsobenie banky na poli financovania klientskych aktivít, či už prostredníctvom úverov, alebo dlhopisových emisií. "Dodnes sme stáli celkovo za 16 emisiami úspešných korporátnych dlhopisov," doplnil Zaťko.

Banka zaznamenala v 1. polroku tohto roka aj pozitívny vývoj na strane klientskych vkladov. Ich objem vzrástol na 793 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 15 %. Ako uviedla banka, prírastok vkladov jej zabezpečí dostatočnú likviditu na financovanie ďalších podnikateľských zámerov. J&T Banke taktiež pribudli aj noví klienti, ktorých počet vzrástol medziročne o 20 %.

Prevádzkové náklady banky dosiahli 10,1 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast 32,1 %. Na ich tvorbe sa podieľali administratívne náklady, ktoré najmä v dôsledku zavedenia osobitnej bankovej dane narástli o 49,3 % na 7,4 milióna eur. Dôležitým faktorom, ktorý sa ale priaznivo premietol do nákladov, bol pokles úrokových sadzieb na trhoch.

Prevádzkové výnosy banky medziročne narástli o 4,16 % na 18,1 milióna eur. Ich mierny nárast bol ovplyvnený poklesom čistých úrokových výnosov. Nárast prevádzkových výnosov ovplyvnili aj výnosy z poplatkov a provízií, ktoré vzrástli o 194,8 % na tri milióny eur. Ako banka uviedla, dôvodom bola najmä administrácia emisií podnikových dlhopisov.

Ako však Zaťko dodáva, v najbližších mesiacoch bude hospodárenie slovenských bánk aj naďalej ovplyvňovať niekoľko nepriaznivých faktorov. "Negatívna ekonomická a legislatívna situácia na slovenskom bankovom trhu, ovplyvnená regulačnými opatreniami štátu, spomaľuje ďalší rozvoj sektora, čo sa v dlhšom horizonte môže druhotne prejaviť v celej ekonomike, a to najmä v strate konkurencieschopnosti a chýbajúcich investíciách. Udržovať preto dlhodobý a stabilný trend rastu v takýchto časoch je náročné," dodal Zaťko.