Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Juhokórejskí vodiči nákladných áut ukončili štrajk po ôsmich dňoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Južná Kórea je najväčším svetovým vývozcom pamäťových čipov a domovom globálnej čipovej veľmoci Samsung Electronics, ako aj veľkých automobiliek vrátane Hyundai a Kia Motors.

Soul 15. júna (TASR) - Juhokórejskí vodiči nákladných áut sa v stredu vrátia do práce po ôsmich dňoch štrajku, keďže dosiahli dohodu o mzdách a nákladoch na palivá. Ich protestná akcia otriasla globálnymi dodávateľskými reťazcami. TASR správu prevzala z AFP.

Štrajk kamionistov narušil výrobu a dodávky v dôležitých odvetviach, ako sú oceliarsky, petrochemický a automobilový sektor. Bol tiež skúškou pre nového prezidenta Jun Sok-jola, ktorý sa zaviazal, že bude riešiť pracovné spory "prísne".

Odborový zväz vodičov nákladných áut (Cargo Truckers Solidarity Union) dosiahol dohodu s ministerstvom dopravy v utorok (14. 4.) neskoro večer. Kamionisti sa vrátia do práce od stredy, oznámilo ministerstvo.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že sa mu "uľavilo", keď sa odbory rozhodli ukončiť štrajk, a vyjadrilo ľútosť nad prerušením logistiky a výroby.

Kamionisti zvolali štrajk na protest proti prudkému nárastu cien pohonných látok (inflácia v krajine je na najvyššej úrovni za viac ako desať rokov) a ukončeniu garancie minimálnej mzdy.

Platnosť systému sadzieb bezpečnej nákladnej dopravy mala vypršať neskôr v priebehu tohto roka, ale obe strany sa údajne dohodli, že ho ponechajú. Tento systém bol navrhnutý tak, aby pomohol predchádzať nebezpečnej jazde kamionistov a zaručil minimálne sadzby za prepravu.

Štrajk vo štvrtej najväčšej ázijskej ekonomike bol ďalšou ranou pre medzinárodné dodávateľské reťazce, ktoré stále zápasia s dôsledkami blokád na zastavenie ochorenia COVID-19 a najnovšie aj s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Južná Kórea je najväčším svetovým vývozcom pamäťových čipov a domovom globálnej čipovej veľmoci Samsung Electronics, ako aj veľkých automobiliek vrátane Hyundai a Kia Motors.

Ministerstvo obchodu v utorok uviedlo, že akcia viedla k stratám pre podniky vo výške približne 1,6 bilióna wonov (1,19 miliardy eur). Vláda v utorok zároveň vyzvala kamionistov na ukončenie štrajku, ktorý "spôsobuje veľké problémy v logistickej sieti".

Prezident, ktorý je nováčikom v politike, počas kampane sľúbil, že bude prísny v pracovných sporoch a naznačil, že je viac za biznis v otázkach, ako je minimálny pracovný čas.

(1 EUR = 1346,72 KRW)