Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Jurinová: Informácie o odchode zhotoviteľa z oravskej R3 boli fámami

Na archívnej snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. Foto: TASR

Dôvodom malo byť to, že dodávateľ sa údajne nedohodol s diaľničiarmi na zvýšení sumy diela v súvislosti s infláciou a dodatočnými prácami.

Tvrdošín 7. júna (TASR) – Šíriace sa informácie o odchode zhotoviteľa zo stavby obchvatu Tvrdošína boli podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej len fámami. Oznámila to po utorňajšom (6. 6.) stretnutí s ministrom dopravy Pavlom Lančaričom a vedením Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

"Vyvrátili fámy o odchode zhotoviteľa zo stavby, ako aj informácie, že NDS sa so zhotoviteľom nedohodla. Informovali nás však o potrebe zmeny technológie a banského prieskumu, vzhľadom na zložité geologické pomery zistené až počas výstavby. To oddiali dokončenie stavby na druhú polovicu roka 2024," uviedla pre TASR Jurinová. Diaľničiari podľa nej zároveň informovali, že so zhotoviteľom rokujú o znásobení počtu pracovníkov na stavbe.

V oravskom regióne začali v máji tohto roka kolovať informácie, že stavba nenapreduje dostatočne rýchlo a uvažuje sa o zastavení výstavby. Dôvodom malo byť to, že dodávateľ sa údajne nedohodol s diaľničiarmi na zvýšení sumy diela v súvislosti s infláciou a dodatočnými prácami. Predsedníčka ŽSK vtedy avizovala, že Lančariča požiada o vysvetlenie situácie.

Celková dĺžka úseku R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou je 5,6 kilometra. Bude na ňom 11 mostov a viac ako 1800 metrov protihlukových stien. Výstavba obchvatu Tvrdošína sa začala v marci 2021. Úsek odľahčí mesto od tranzitnej dopravy, motoristom prinesie skrátenie času jazdy. Výstavba podľa predpokladov diaľničiarov potrvá do roku 2024.