Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Južná Kórea zdvojnásobila podporu pre ekonomiku

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule. Foto: TASR/AP

Pôvodný balík pomoci, ktorý vláda oznámila v minulých dňoch, predstavoval 50 biliónov wonov.

Soul 24. marca (TASR) - Južná Kórea v utorok zdvojnásobila plánovanú finančnú podporu pre ekonomiku zasiahnutú šíriacim sa novým koronavírusom. Nový balík tak predstavuje 100 biliónov wonov (73,80 miliardy eur).

Pôvodný balík pomoci, ktorý vláda oznámila v minulých dňoch, predstavoval 50 biliónov wonov a jeho súčasťou bola aj v pondelok (23. 3.) oznámená pomoc pre juhokórejské automobilky Hyundai a Kia. Nový balík zahrnuje úvery pre malé a stredné podniky či nákup firemných dlhopisov.

Súčasťou je aj program v objeme takmer 11 biliónov wonov na stabilizáciu akciových trhov. Tie totiž v dôsledku šírenia choroby COVID-19 a následných krokov vlád na zmiernenie situácie zaznamenali prepad. Kľúčový index akciovej burzy v Soule Kospi stratil od začiatku marca zhruba tretinu svojej hodnoty.

Rozhodnutie juhokórejskej vlády prišlo po tom, ako podobné kroky urobili viaceré krajiny s cieľom zmierniť dôsledky šíriaceho sa nového koronavírusu na firmy a zabrániť tak ich hroziacemu krachu. Výraznú podporu pre trhy predstavovali najmä nové kroky americkej centrálnej banky Fed. Tá v pondelok večer predstavila nový balík opatrení na podporu ekonomiky, súčasťou ktorého je neobmedzený nákup vládnych dlhopisov a pomoc pri úverovaní malých a stredných podnikov.

(1 EUR = 1355,10 KRW)