Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

K budúcnosti vykurovania Prievidze sa môžu vyjadriť i obyvatelia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Svoje riešenie problematiky budúceho vykurovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian po ukončení výroby tepla z domáceho uhlia predstavili Slovenské elektrárne (SE) a PTH.

Prievidza 5. októbra (TASR) - Samospráva Prievidze má pokračovať v príprave a posudzovaní zámeru projektu výstavby budúceho zdroja tepla prostredníctvom Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH). Odporučili jej to mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom septembra. K budúcnosti vykurovania sa môžu vyjadriť i samotní obyvatelia.

Mesto si uvedomuje, že téma budúcnosti vykurovania po roku 2023 sa dotýka mnohých jeho obyvateľov. I napriek obdobiu pandémie nového koronavírusu vytvára podmienky na prezentovanie ponúkaných riešení širokej verejnosti,“ informoval o tom ďalej vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko. 

Na účel zodpovedania otázok a možnosti vyslovenia názorov obyvateľov, najmä odberateľov tepla z centrálneho zdroja, na ponúkané riešenia budúcnosti vykurovania mesto podľa neho zriadilo špeciálnu emailovú schránku teplo@prievidza.sk.

Prievidzská radnica plánovala zorganizovať aj verejné zhromaždenie, čo však pre opatrenia prijaté Úradom verejného zdravotníctva SR pre šírenie nového koronavírusu nebude v blízkom čase možné. „Pripravujeme preto v spolupráci s RTV Prievidza diskusiu vysielanú naživo na internete s interaktívnymi prvkami ako alternatívu verejného zhromaždenia. Rovnako pripravíme v spolupráci s regionálnou televíziou aj okrúhly stôl k téme budúcnosti vykurovania a spravodajské materiály na vysvetlenie súvisiacich problematík,“ priblížil Vlčko.

Svoje riešenie problematiky budúceho vykurovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian po ukončení výroby tepla z domáceho uhlia predstavili Slovenské elektrárne (SE) a PTH. PTH počíta s využitím areálu bane Cigeľ. Teplo chcú pre Prievidzu vyrábať i z biomasy či geotermálnej energie a sčasti z plynu od SE, prípadne vybudovať vlastný systém vykurovania pre Prievidzské tepelné hospodárstvo. SE chcú riešiť dodávky tepla kombináciou biomasovej a plynovej kotolne podporenej malým motorom na výrobu elektriny na vlastnú spotrebu. Druhou etapou projektu SE by malo byť vytvorenie centra obehového hospodárstva. Oba projekty už posúdili aj experti Európskej investičnej banky.