Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

K. Galek zo SaS vyzval premiéra, aby odvolal šéfa ÚRSO Ľ. Jahnátka

Karol Galek, archívna snímka. Foto: sas.sk

Galek zdôraznil, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je zo zákona povinný konať nezávisle. Zároveň pripomenul, že Jahnátek bol v minulosti kolega Babiša.

Bratislava 23. júla (TASR) - K odvolaniu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka vyzval v utorok premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) opozičný poslanec Karol Galek (SaS). Chce poukázať na závislé konanie úradu a dať podnet na začatie konania o odvolaní súčasného predsedu ÚRSO.

Podľa neho je to v záujme spotrebiteľov a nižších cien elektriny. "Na čele nezávislého úradu nemôže stáť osoba, ktorá koná na príkazy nejakých oligarchov alebo politikov a poškodzuje tak všetkých spotrebiteľov," povedal Galek.

Poslanec za vládny Smer-SD Maroš Kondrót predložil do parlamentu návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa Galeka mal ním českému premiérovi Andrejovi Babišovi "prihrať úľavu sedem miliónov eur z platenia jednej z taríf v cene elektriny." Opozičný poslanec ďalej povedal, že rozprava k tomuto návrhu bude zrejme otvárať septembrovú schôdzu Národnej rady SR.

Galek spomenul zverejnené vyjadrenia poslanca Kondróta v médiách, že mu to posunuli z Ministerstva hospodárstva (MH)SR, ale vypracovali odborníci z ÚRSO. "Ak je do toho ÚRSO namočené, ako tvrdí pán Kondrót, ak mu to naozaj posunulo MH SR a vypracovávali práve na ÚRSO, tak aj ten úrad, ktorý má fungovať nezávisle, musí za to niesť zodpovednosť a pán Jahnátek musí preč," konštatoval s tým, že návrh zákona je druhom čítaní a túto tému otvorí na rokovaní príslušného parlamentného výboru.

Poslanec Galek zdôraznil, že ÚRSO je zo zákona povinný konať nezávisle. Zároveň pripomenul, že Jahnátek bol v minulosti kolega Babiša.


ÚRSO: Predseda úradu nemá vedomosť o konzultáciách expertov s M. Kondrótom


Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek zdôrazňuje, že nemá žiadnu vedomosť o konzultáciách expertov ÚRSO s poslancom Marošom Kondrótom (Smer-SD) a nikdy nedopustí vznik akýchkoľvek nekalých výhod pre Andreja Babiša, ktorého osobne ani nepozná. Uviedol to v utorok hovorca úradu Radoslav Igaz v reakcii na vyjadrenia opozičného poslanca Karola Galeka (SaS).

„Predseda ÚRSO bude vždy chrániť záujmy zraniteľných odberateľov na Slovensku, na rozdiel od pána Galeka, napojeného na solárnu loby,“ konštatoval hovorca. Predseda Jahnátek odmieta pokusy poslanca Galeka, ktoré sú podľa šéfa úradu motivované politicky, najmä keď sú to podľa jeho slov ešte aj nezmysly po odbornej stránke. „V skutočnosti je to presne naopak, práve nová vyhláška ÚRSO v súlade s európskou legislatívou určila, že spoločnosť Duslo Šaľa už nebude, tak ako doteraz spĺňať kritériá požadovanej energetickej náročnosti. Pán Babiš už žiadnu zákonnú úľavu v budúcnosti nedostane,“ konštatoval hovorca.