Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

K. Hassett: Maximum by nezamestnanosť v USA mohla dosiahnuť v júni

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila v USA podobne ako v iných krajinách dočasné zatvorenie veľkého počtu firiem, obchodov a inštitúcií, viedla k prudkému rastu nezamestnanosti.

Washington 23. mája (TASR) - Bod zlomu v súčasnej vysokej nezamestnanosti v USA spôsobenej pandémiou nového koronavírusu by mohol prísť v júni. Predpokladá to ekonomický poradca Bieleho domu Kevin Hassett.

"Myslím si, že čo sa týka zotavovania trhu, naďalej tu pretrváva veľká neistota," povedal Hassett. On sám predpokladá, že maximum by nezamestnanosť mohla dosiahnuť v júni a potom by mala začať klesať, uviedla agentúra Reuters. V máji očakáva Hassett rast nezamestnanosti na 20 %, pričom v júni "môže dosiahnuť ešte o niečo vyššiu úroveň".

Pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila v USA podobne ako v iných krajinách dočasné zatvorenie veľkého počtu firiem, obchodov a inštitúcií, viedla k prudkému rastu nezamestnanosti, a to v rekordne krátkom čase. Vo februári nezamestnanosť dosiahla ešte 3,5 %, čo predstavovalo 50-ročné minimum. V marci vzrástla na 4,4 % a v apríli vyskočila na rekordných 14,7 %.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce vzrástla nezamestnanosť v apríli vo všetkých 50 štátoch USA, pričom najvýraznejší rast zaznamenala Nevada. Nezamestnanosť v tomto štáte vyskočila v apríli o 24,2 percentuálneho bodu na 28,2 %. Najviac pracovných miest zasa zaniklo v Kalifornii, celkovo 2,3 milióna.