Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

K. Knot: Inflácia v eurozóne sa môže držať nad 2 % aj po roku 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Začiatkom decembra Knot uviedol, že ak sa miera inflácie bude nad očakávaniami pohybovať aj v priebehu budúceho roka, ECB môže v roku 2023 úrokové sadzby zvýšiť.

Amsterdam 30. decembra (TASR) - Je vysoko pravdepodobné, že inflácia v eurozóne bude v nasledujúcich rokoch prognózy Európskej centrálnej banky (ECB) prekonávať. Povedal to šéf holandskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot.

ECB zverejnila tento mesiac najnovšiu inflačnú prognózu, podľa ktorej by sa po roku 2022 mala miera inflácie v eurozóne spomaliť na 1,8 %. Ako však povedal Knot v rozhovore pre holandský denník Trouw, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, tieto vyhliadky sú podľa všetkého príliš optimistické.

"Takýto vývoj neočakávam. Podľa mňa je tu vysoký predpoklad, že inflácia v eurozóne zotrvá nad 2-percentnou úrovňou. Nie príliš vysoko nad touto hranicou, ale stále nad ňou," dodal Knot.

Začiatkom decembra Knot uviedol, že ak sa miera inflácie bude nad očakávaniami pohybovať aj v priebehu budúceho roka, ECB môže v roku 2023 úrokové sadzby zvýšiť. Ako povedal pre denník Financieele Dagblad, "ak inflácia bude aj v roku 2022 vyššia ako základný scenár ECB, nemôže vylúčiť, že v roku 2023 banka úrokové sadzby zvýši".