Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

K. Mitrík hodnotí končiaci mandát šéfa NKÚ, úrad vykonal 250 kontrol

Brífing predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karola Mitríka v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Mitrík hodnotí prínos kontrol počas ostatných siedmich rokov ako určitý druh svedectva o štáte, jeho inštitúciách a ľuďoch, ktorí v nich pôsobia.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík predložil do Národnej rady (NR) SR v závere svojho končiaceho mandátu siedmu výročnú správu. Sumarizuje v nej svoje pôsobenie, počas ktorého na úrade popri zmenách stratégií, organizačnej štruktúry a manažmentu vytvoril priestor na zásadnú reformu tvorby kontrol. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Kontrolóri zrealizovali v roku 2021 celkom 36 plánovaných kontrol, ktoré priniesli 789 zistení, 245 odporúčaní, na základe ktorých 119 skontrolovaných subjektov prijalo 464 opatrení. Počas siedmich rokov mandátu Mitríka vykonal úrad 250 kontrolných akcií v rámci 2100 kontrolovaných subjektov verejnej správy. Kontrolné zistenia presiahli počet 15.180 a na ich odstránenie bolo prijatých 8560 opatrení. Vďaka tomu sa podľa NKÚ podarilo ušetriť desiatky miliónov eur a zároveň nastaviť nové legislatívne pravidlá, ktoré prispievajú k hospodárnemu a efektívnemu používaniu zdrojov.

"Našimi kontrolami sme subjektom počas siedmich rokov adresovali viac ako 3120 odporúčaní, ako byť lepšími. Často sa to dá dosiahnuť novou organizáciou práce, reálnejšie nastavenými cieľmi či ich dôsledným monitoringom. Aj keď kontrola NKÚ ukazuje, že dodržiavanie pravidiel a predpisov nie je v každej organizácii úplnou samozrejmosťou – a najmä mnohé malé a menšie obce sa objektívne strácajú v mori zákonov a predpisov – som presvedčený, že orientácia na odporúčania, ktoré umožnia organizáciám byť lepšími, bude postupne tvoriť jadro našej kontrolnej činnosti," myslí si šéf NKÚ.

Kontrolóri podľa neho za ostatné roky prešli z klasických finančno-súladových kontrol, orientovaných na nakladanie s verejnými prostriedkami, majetkom alebo dodržiavaním zákonov, na komplexnejšie hodnotenie verejných politík.

Už piaty rok predchádza procesu kontroly dôsledné plánovanie a vyhodnocovanie rizík definovaných analytickou jednotkou úradu, ako aj prizvanými subjektmi z akademickej obce či odborných neziskových organizácií. Výsledkami z kontrolných akcií sa zároveň zaoberajú príslušné parlamentné výbory, ktoré majú možnosť využiť svoju kompetenciu zaväzovať uzneseniami ministrov či predstaviteľov štátu k náprave na základe odporúčaní NKÚ.

Mitrík hodnotí prínos kontrol počas ostatných siedmich rokov ako určitý druh svedectva o štáte, jeho inštitúciách a ľuďoch, ktorí v nich pôsobia. Skonštatoval, že viackrát na pôde parlamentu zdôrazňoval potrebu ešte viac využiť dobré časy nielen na zvyšovanie spotreby, ale najmä na zabezpečenie rozvoja oblastí, v ktorých SR zaostáva. Zároveň sa nemá zabúdať na tvorbu rezerv, ktoré poslúžia v horších časoch. "Pandémia a aktuálna vojna na Ukrajine si vyžiadali zásadné zmeny v oblasti verejných financií, keď rozhodovanie o prioritách jednotlivých verejných politík bude veľmi zložité a citlivé. Zodpovednosť za každé jedno použité euro bude oveľa vyššia ako kedykoľvek predtým," dodal Mitrík.