Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Kalašnikov ráta za rok 2013 s prevádzkovou stratou takmer 36 mil. eur

Na archívnej snímke z 26. júla 2002 vynálezca samopalu AK-47 Michail Kalašnikov predsta.vuje svoj slávny samopal Foto: TASR/AP

Firma už začala robiť kroky na vyriešenie súčasnej krízy.

Moskva 10. februára (TASR) - Ruský výrobca známych útočných pušiek Kalašnikov predpokladá za rok 2013 prevádzkovú stratu okolo 1,7 miliardy rubľov (35,86 milióna eur). Uviedol to v týchto dňoch nový generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Krivoručko. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Na základe predbežných odhadov by straty za rok 2013 mali dosiahnuť 1,7 miliardy rubľov," povedal Krivoručko, ktorý sa novým šéfom zbrojárskeho podniku stal 31. januára. Jeho cieľom je čo najskôr vrátiť spoločnosť do zisku a dostať ju do roku 2020 medzi najväčších ruských vývozcov zbraní.

Podľa Krivoručka sa firma v nasledujúcom období zameria na zníženie výrobných nákladov a zvýšenie tržieb, čo chce docieliť okrem iného aj spružnením výrobného procesu a prostredníctvom agresívnej marketingovej kampane. Zároveň poukázal na to, že Koncern Kalašnikov, ktorý vznikol spojením niekdajších zbrojoviek Ižmaš a Ižmech s ďalšími výrobcami zbraní, má "katastrofálne" málo zamestnancov vo výrobnom procese v porovnaní s počtom manažérov. "V súčasnosti sa aktívne na výrobe podieľa len 26 % zamestnancov. Počet manažérov je prehnane vysoký," povedal Krivoručko.

Ako dodal, firma už začala robiť kroky na vyriešenie súčasnej krízy. V januári Koncern Kalašnikov podpísal s americkou spoločnosťou Russian Weapon Company (RWC) kontrakt na predaj 200.000 ručných strelných zbraní ročne v USA a Kanade. RWC je výhradným dovozcom ruských pušiek do Spojených štátov. Ruská spoločnosť okrem toho rokuje aj s niekoľkými indickými firmami o založení spoločných podnikov na výrobu zbraní.