Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kamenický: Ak nedôjde k dohode USA a Číny, môže to zasiahnuť aj SR

Na archívnej snímke Ladislav Kamenický. Foto: TASR Pavol Zachar

Ďalšou aktuálnou hrozbou pre ekonomiku je brexit, ten podľa ministra môže mať vplyv aj na hospodársky rast SR.

Štrbské Pleso 11. októbra (TASR) – Obchodné vojny globálne oslabujú celú ekonomiku. Ak nedôjde k dohode medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou, prenesie sa to aj do Európy a zasiahne to aj slovenskú ekonomiku. Uviedol to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas piatkového Globsec Tatra Summitu 2019 na Štrbskom Plese.

Slovensku podľa jeho slov najviac hrozí napríklad zavedenie ciel zo strany USA. "Vieme, že 40 % slovenskej produkcie, skoro 40 %, je orientovaných na automobilovú produkciu a až 97 % z HDP tvorí export, tak toto by skutočne veľmi zasiahlo slovenskú ekonomiku," podotkol Kamenický.

Ďalšou aktuálnou hrozbou pre ekonomiku je brexit, ten podľa ministra môže mať vplyv aj na hospodársky rast SR. Ako spresnil, súvisí to s pretrhnutím reťazí dodávok tovarov a služieb, pričom zavedenie ciel by zdraželo produkty v Británii aj v Európe.

V súvislosti s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) uviedol, že pre Slovensko je dôležité, koľko bude musieť prispievať do rozpočtu. "My, ako Slovenská republika doteraz sme prispievali 1 % HDP. My podporujeme stanovisko Európskej komisie, ktorá navrhuje 1,114 %," poznamenal.

Obmedzenie alebo zdraženie dovozu áut do Spojených štátov bude mať podľa Kamenického vplyv na nemeckú ekonomiku a následne aj na slovenskú. Zdôraznil však, že to sú externé faktory, ktoré Slovensko nevie ovplyvniť. "Čo sa týka monetárnej politiky, tá je v rukách Európskej centrálnej banky a jediné, kde my niečo môžeme robiť, je fiškálna politika," skonštatoval šéf rezortu financií.

Globsec Tatra Summit je podľa neho príležitosťou na diskusiu o očakávaných problémoch a ich riešeniach. "Samozrejme, nie je to také jednoduché, aby sme to tu hneď dnes vyriešili, ale je veľmi dôležité mať takéto fórum, kde je skutočne veľa odborníkov a treba si vypočuť jeden druhého, aby sme sa dopracovali k nejakému riešeniu," dodal Kamenický.