Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kanada podala sťažnosť v rámci WTO na americké clá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA s platnosťou od piatka zaviedli trestné clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ, Mexika a Kanady.

Ottawa 2. júna (TASR) - Kanada podala v piatok v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť týkajúcu sa ciel USA na dovoz európskej ocele a hliníka, informovala americká spravodajská televízia CNBC.

"Tieto jednostranné tarify, uvalené pod falošnou zámienkou ochrany národnej bezpečnosti USA, sú v rozpore s medzinárodnými obchodnými povinnosťami Spojených štátov a pravidlami WTO," uviedla vo vyhlásení kanadská ministerka zahraničia Chrystia Freelandová.

"Kanada bude úzko spolupracovať s Európskou úniou, ktorá dnes (v piatok) podala námietku v rámci WTO, ako aj s ďalšími podobne zmýšľajúcimi krajinami, aby sa postavili proti týmto tarifám," dodala.

USA s platnosťou od piatka zaviedli trestné clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ, Mexika a Kanady. Odvetné clá EÚ sa podľa zoznamu, ktorý už bol predložený WTO, budú týkať takých amerických produktov, ako sú napríklad whisky, motoriek, arašidového masla, džínsov alebo tabakových výrobkov. Dotkne sa to aj oceliarskych výrobkov, lodí a člnov. Plánované dodatočné clá budú mať jednotnú výšku 25 percent, ale zavedené budú najskôr od 20. júna.