Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kanada zaviedla nové sankcie voči Rusku

Foto: TASR/AP

Sankcie postihujú okrem iných aj poprednú ruskú energetickú spoločnosť Rosnefť a šéfa veľkého ruského technologického a zbrojného konglomerátu Rostec.

Ottawa 18. februára (TASR) - Kanada dnes zaviedla nové kolo sankcií voči Rusku ako odpoveď na jeho podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Sankcie postihujú okrem iných aj poprednú ruskú energetickú spoločnosť Rosnefť a šéfa veľkého ruského technologického a zbrojného konglomerátu Rostec.

Kanada, ktorá koná v koordinácii s Európskou úniou a Spojenými štátmi, zaviedla sankcie celkovo voči 37 ruským a ukrajinským jednotlivcom, ako aj 17 ruským a ukrajinským spoločnostiam, napísala agentúra Reuters.

Kanadský premiér Stephen Harper, ktorý verejne ostro vystupuje voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti s podľa neho očividným zasahovaním do záležitostí Ukrajiny, povedal, že Kanada je v prípade potreby pripravená podniknúť aj viac krokov.

"Pokiaľ Rusko neprestane s eskaláciou konfliktu a odmietne mierové riešenie, zaplatí ešte vyššiu cenu," dodal Harper.

Kanadské opatrenia sú namierené okrem iných aj voči najväčšiemu hráčovi ruského ropného priemyslu - významnej energetickej spoločnosti Rosnefť - a voči blízkemu spojencovi prezidenta Putina, výkonnému riaditeľovi štátneho technologického a zbrojného konglomerátu Rostec Sergejovi Čemezovovi.