Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Kanada zaznamenala koncom roka nečakaný obchodný schodok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom bol pokles exportu, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil.

Ottawa 8. februára (TASR) - Kanada zaznamenala v závere minulého roka nečakaný obchodný schodok, prvý za päť mesiacov. Dôvodom bol pokles exportu, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Decembrový obchodný deficit Kanady, ktorý bol prvý od júla minulého roka, dosiahol 312 miliónov kanadských dolárov (215,16 milióna eur), uviedol kanadský štatistický úrad. Výsledok prekvapil analytikov, ktorí počítali s obchodným prebytkom na úrovni 1,1 miliardy CAD.

Export v decembri klesol, druhý mesiac v rade, pričom pokles dosiahol 1,9 %. Naopak, dovoz sa zvýšil o 0,2 %. Za poklesom exportu bol najmä vývoz motorových vozidiel a komponentov, ktorý klesol o 8,2 %. Tento segment sa pritom na celkovom exporte Kanady podieľa viac než pätinou.

Pod zhoršenie vývoja zahraničného obchodu Kanady sa podpísalo posilnenie kurzu kanadského dolára oproti americkému, čo zhoršilo postavenie kanadských exportérov. Kurz kanadského dolára v porovnaní s americkým dolárom vzrástol v decembri o 2,4 %, najviac od júna minulého roka. Navyše, posilňovanie kanadskej meny pokračuje aj v týchto dňoch. "To sa určite odrazí na konkurencieschopnosti kanadských vývozcov," povedal Stuart Bergman, hlavný ekonóm agentúry Export Development Canada. Ako dodal, očakáva, že problém bude pretrvávať celý 1. polrok tohto roka.

(1 EUR = 1,4501 CAD)