Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kanada zvýši vývoz ropy, aby pomohla európskym spojencom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) minulý týždeň vyzvala vlády krajín sveta, aby urýchlene prijali opatrenia na zníženie spotreby ropy.

Ottawa 24. marca (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila, že zvýši svoj vývoz ropy o približne päť percent. Chce tak pomôcť európskym krajinám, ktoré by v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine mohli trpieť nedostatkom energetických surovín. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Naši európski priatelia a spojenci potrebujú, aby im Kanada a iné štáty pomohli. Potrebujú našu pomoc, aby sa v krátkom čase mohli odstrihnúť od dodávok ruskej ropy a plynu,"
uviedol vo vyhlásení kanadský minister pre prírodné zdroje Jonathan Wilkinson.

Dodal, že Kanada, ktorá je štvrtým najväčším producentom ropy na svete, bude spolupracovať s medzinárodnými partnermi v snahách o podporu energetických trhov.

"Kanada má možnosť v roku 2022 postupne zvyšovať vývoz ropy a plynu až na úroveň 300.000 barelov denne, aby tak nahradila ruskú ropu a plyn," vyhlásil Wilkinson.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) minulý týždeň vyzvala vlády krajín sveta, aby urýchlene prijali opatrenia na zníženie spotreby ropy. V dôsledku vojny na Ukrajine totiž ceny energetických surovín prudko vzrástli a viaceré veľké ekonomiky, vrátane Spojených štátov a Kanady, zakázali dovoz ropy z Ruska.

Lídri krajín G7 na štvrtkovom summite v Bruseli vyzvali krajiny ťažiace ropu a zemný plyn, aby sa zachovali zodpovedne a zvýšili svoje dodávky na medzinárodné trhy, pričom úlohu v tomto smere by mala zohrať aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).