Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kanadská centrálna banka zvýšila úrokovú sadzbu najprudšie za 22 rokov

Na archívnej snímke budova kanadskej centrálnej banky v Ottawe 11. júla 2018. anadská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu napriek obavám, že rastúce napätie vo vzťahoch s USA by mohlo spôsobiť ekonomike určité škody. Rozhodnutie však podporili inflačné očakávania, podľa ktorých by v najbližšom období mala inflácia prekonať inflačný cieľ centrálnej banky. Foto: TASR/AP

Menová rada Bank of Canada zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu z 0,5 % na 1 %.

Ottawa 13. apríla (TASR) - Kanadská centrálna banka zvýšila v stredu kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, najviac za takmer 22 rokov. Zároveň počíta s ďalším zvyšovaním. Banka tak reaguje na zrýchľujúcu sa infláciu, pod ktorú sa veľkou mierou podpisuje vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Menová rada Bank of Canada zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu z 0,5 % na 1 %. Zvýšenie kľúčovej sadzby o 50 bázických bodov, ktoré sa očakávalo, je najvýraznejším zvýšením od mája 2000, v ktorom centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu rovnako o 50 bázických bodov.

Ako uviedla, riziko ďalšieho zrýchlenia inflácie sa zväčšuje a "úrokové sadzby budú musieť ísť opäť nahor". S tým počítajú aj ekonómovia. Ako povedal Doug Porter zo spoločnosti BMO Capital Markets, dá sa očakávať, že k ďalšiemu zvýšeniu o 50 bázických bodov dôjde na nasledujúcom zasadnutí menovej rady centrálnej banky v júni.

Bank of Canada zvýšila svoju inflačnú prognózu na 1. polrok tohto roka na takmer 6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade z januára počítala s infláciou okolo 5 %. Zároveň upravila odhad inflácie na tento rok na 5,3 % oproti pôvodnej prognóze 4,2 %. Dôvodom je podľa banky invázia Ruska na Ukrajinu, ktorá zvýšila ceny viacerých komodít, náklady na energie a viedla k ďalšiemu narušeniu dodávateľského reťazca.

Miera inflácie v Kanade dosiahla vo februári 5,7 %, čo predstavuje 30-ročné maximum. V reakcii na rast spotrebiteľských cien centrálna banka minulý mesiac zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu prvýkrát za tri roky, pričom ju posunula z 0,25 na 0,50 %. Nasledujúce zasadnutie menovej rady sa uskutoční 1. júna.