Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kanadská sieť Couche-Tard má záujem o spojenie s Carrefourom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krok kanadskej firmy posunul akcie najväčšieho európskeho maloobchodného reťazca v stredu nahor zhruba o takmer 14 %, aj keď nie je isté, či diskusie povedú k nejakej dohode alebo transakcii.

Montreal/Paríž 13. januára (TASR) - Kanadský prevádzkovateľ obchodov Alimentation Couche-Tard sa obrátil na francúzsky maloobchodný reťazec Carrefour s ponukou začať rokovania o fúzii. Krok kanadskej firmy posunul akcie najväčšieho európskeho maloobchodného reťazca v stredu nahor zhruba o takmer 14 %, aj keď nie je isté, či diskusie povedú k nejakej dohode alebo transakcii.

Couche-Tard, ktorá vo svete kontroluje zhruba 14.000 menších obchodov, z toho 9200 v Severnej Amerike, by spojením s Carrefourom výrazne posilnila svoje pozície na európskom trhu. Trhová kapitalizácia francúzskej maloobchodnej siete, ktorá zamestnáva vo svete približne 320.000 ľudí, predstavovala na záver utorkového obchodovania (12. 1.) 12,64 miliardy eur. V prípade kanadskej spoločnosti so zhruba 130.000 zamestnancami dosiahla trhová kapitalizácia 37 miliárd USD (30,43 miliardy eur).

Carrefour označil prístup kanadskej spoločnosti za "priateľský," pričom dodal, že rokovania sú iba predbežné. Napriek tomu akcie Carrefouru vzrástli v stredu okolo poludnia o 13,6 % na 17,53 eur/akcia.

(1 EUR = 1,2161 USD)