Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kancelár O. Scholz očakáva dohodu s EK v otázke spaľovacích motorov

Nemecký kancelár Olaf Scholz odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na dvojdňový summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Členské štáty EÚ a Európsky parlament sa už v októbri minulého roka dohodli na zákaze predaja nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035.

Brusel 23. marca (TASR) – Nemecký kancelár Olaf Scholz je presvedčený, že Európska komisia (EK) navrhne pravidlá, ktoré umožnia registrovať nové osobné automobily sa spaľovacími motormi na tzv. e-palivá aj po roku 2035. V tejto otázke už existuje "jasná dohoda", povedal Scholz vo štvrtok pred začiatkom samitu lídrov EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Teraz je potrebné nájsť správny spôsob realizácie prísľubu, ktorý už Komisia dala, povedal kancelár a dodal, že rozhovory s ňou sú na "dobrej ceste".

Členské štáty EÚ a Európsky parlament sa už v októbri minulého roka dohodli na zákaze predaja nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Konsenzus však narušili požiadavky vznesené predovšetkým nemeckou vládou, aby boli zo zákazu vyňaté vozidlá používajúce syntetické palivá.

Nemecko má podporu viacerých členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Argumentujú, že e-palivá sa dajú vyrábať pomocou obnoviteľnej energie a uhlíka zachyteného zo vzduchu.