Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kandidáta na nového predsedu PMÚ navrhne päťčlenná výberová komisia

Na snímke nápis na dverách budovy, v ktorej sídli Protimonopolný úrad SR na Drieňovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda sa tak pripravuje na nový výber predsedu PMÚ. Funkčné obdobie šéfa protimonopolného úradu je päťročné, pričom ho môže zastávať najviac dve obdobia po sebe.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Nového predsedu Protimonopolného úradu (PMÚ) navrhne päťčlenná výberová komisia zložená z predsedu Úradu vlády SR, zástupcov dvoch dotknutých rezortov, Národnej rady (NR) SR a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Tí vyberú z uchádzačov víťaza, ktorého vláda navrhne prezidentke na vymenovanie. Vyplýva to z návrhu na určenie spôsobu výberu kandidáta na predsedu PMÚ, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Cieľom predloženého materiálu je nastavenie objektívneho výberového konania na kandidáta na funkciu predsedu Protimonopolného úradu SR,“ uviedol Úrad vlády SR v predkladacej správe k schválenému návrhu. Práve vedúci Úradu vlády SR Július Jakab bude vymenúvať jednotlivých členov komisie navrhnutých rezortmi hospodárstva, spravodlivosti, NR SR a NKÚ. Vedúci úradu vlády nemusí s návrhom jednotlivých inštitúcií súhlasiť a môže ich požiadať o novú nomináciu. Zároveň bude môcť členov komisie kedykoľvek odvolať.

Vláda sa tak pripravuje na nový výber predsedu PMÚ. Funkčné obdobie šéfa protimonopolného úradu je päťročné, pričom ho môže zastávať najviac dve obdobia po sebe. Súčasný predseda PMÚ Tibor Menyhart je vo funkcii od novembra 2011.