Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kapacita prenosu elektriny s Ukrajinou sa zvýšila na 150 MW

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Medzi Ukrajinou a Slovenskom sa obnovilo obchodovanie s elektrinou 7. júla. Prideľovanie kapacít na profile Ukrajina-Slovensko sa uskutočňuje výhradne na báze denných jednostranných aukcií.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Veľkosť komerčnej prenosovej kapacity elektriny medzi Ukrajinou a Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy je k pondelku zvýšená na 300 megawatt (MW) z doterajších 250 MW. Toto zvýšenie platí v určitých hodinách dňa pri vyššom zaťažení v elektrizačnej sústave Ukrajiny. Veľkosť kapacity pre aukciu na profile Ukrajina-Slovensko bude v týchto hodinách stanovená na úroveň 150 MW pre importný aj exportný smer, informovala v pondelok Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

V hodinách nižšieho zaťaženia elektrizačnej sústavy Ukrajiny zostane limit celkovej kapacity medzi Ukrajinou/Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy na hodnote 250MW. Po posúdení vplyvu obchodných výmen na stabilitu a bezpečnosť synchrónne prepojených sústav sa očakáva ďalšie postupné zvyšovanie celkovej dostupnej obchodnej kapacity.

"V súčasnom turbulentnom období považujem zvýšenie obchodných kapacít s Ukrajinou za dobrú správu pre celú Európu. Tento krok prispeje k stabilizácii trhu s elektrinou a zároveň pomôže nášmu susedovi v ťažkých časoch," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.

Obchodné kapacity na hraniciach s Ukrajinou a Moldavskom boli po vypuknutí vojnového konfliktu znížené na nulu. K obnove prideľovania cezhraničných kapacít došlo 30. júna medzi Ukrajinou a Rumunskom po tom, ako prevádzkovatelia prenosových sústav z kontinentálnej Európy oznámili splnenie technických podmienok pre obnovenie komerčného prideľovania cezhraničných kapacít.

Medzi Ukrajinou a Slovenskom sa obnovilo obchodovanie s elektrinou 7. júla. Prideľovanie kapacít na profile Ukrajina-Slovensko sa uskutočňuje výhradne na báze denných jednostranných aukcií. Okrem rezervácie kapacity na strane SEPS si tak obchodník musí kapacitu podobným spôsobom rezervovať tiež na ukrajinskej strane v aukcii organizovanej Ukrenergo.

Cieľovým riešením je prechod na jednotnú harmonizovanú formu aukcií organizovanú spoločnou európskou aukčnou kancelária Joint Allocation Office (JAO)