Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kapacita žiadostí o príspevky na nulové domy sa naplnila za 25 minút

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Elektronické žiadosti o príspevok vo výške 8000 eur na stavbu nových rodinných domov v energetickej triede A0 mohli občania podávať od stredy 8.00 h.

Bratislava 1. júla (TASR) - Druhé kolo žiadostí o príspevky na domy s takmer nulovou potrebou energie sa naplnilo za 25 minút. TASR o tom informoval v stredu hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Elektronické žiadosti o príspevok vo výške 8000 eur na stavbu nových rodinných domov v energetickej triede A0 mohli občania podávať od stredy 8.00 h. Za 25 minút sa stanovený počet 200 žiadostí naplnil.

"Veľmi ma teší, že tento typ príspevku je už široko známy a občania sa na druhé kolo výzvy pripravili. Je dobrou správou, že ľudia chcú bývať ekologicky a s ohľadom na životné prostredie, výstavba rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie k tomu výrazne prispieva," uviedol šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ako dodal, rezort sa bude snažiť vyčleniť ďalšie peniaze a vyhlásiť tak tretie kolo ešte tento rok.

V poradí druhú výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie vyhlásilo ministerstvo v polovici mája. Aj v tomto kole bola výška príspevku 8000 eur. Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 štvorcových metrov (m2), na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie. Všetky podmienky poskytnutia príspevku záujemcovia nájdu na stránke www.byvajteusporne.sk.