Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cestovné poistenie pomôže aj pri živelných pohromách na dovolenke

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak už sa klient nachádza v zahraničí a miesto dovolenky postihne živelná pohroma, môže za rovnakých podmienok ako pri storne poplatkov prerušiť cestu.

Bratislava 22. júla (TASR) – Cestovné poistenie s komplexným krytím nahradí nielen liečebné náklady pri úraze či chorobe, ale kryje aj zachraňovacie a vyslobodzovacie náklady na horách či vo vode alebo stratu či poškodenie batožiny. Zároveň pomáha aj pri zasiahnutí dovolenkovej destinácie ničivým živlom.

„V rámci liečebných nákladov má poistený zabezpečený odvoz do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, prípadne repatriáciu na Slovensko, ak je to potrebné. Dovolenkárom odporúčame, aby v takomto prípade volali asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže v zabezpečení prepravy klientov v ohrození späť na územie SR, ale pomôže aj pri hospitalizácii, poskytne právnu pomoc či pomoc pri pátraní," odporučila manažérka poistenia osôb poisťovne Uniqa Eva Trajboldová.

V prípade živelnej pohromy v mieste pobytu musia dovolenkári dodržiavať pokyny miestnych úradov, polície a záchranných zložiek. Dovolenkári by si mali pred vycestovaním poistiť aj storno poplatky. V rámci najvyšších balíkov cestovného poistenia je storno kryté automaticky, dá sa však poistiť aj samostatne k liečebným nákladom. V takomto prípade môžu dovolenkári ešte pred vycestovaním stornovať zájazd aj z dôvodu živelnej pohromy v cieľovej destinácii.

„Musí však existovať oficiálne vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR k necestovaniu do danej krajiny/oblasti alebo k jej opusteniu. V takýchto prípadoch dokonca poistenie kryje storno poplatok bez spoluúčasti, teda až do výšky 100 %," vysvetlila Trajboldová.

Ak už sa klient nachádza v zahraničí a miesto dovolenky postihne živelná pohroma, môže za rovnakých podmienok ako pri storne poplatkov prerušiť cestu. Úhrada nákladov sa v tomto prípade hradí z poistenia prerušenia cesty. V takomto prípade je najlepšie riadiť sa pokynmi pokyny MZVEZ SR a kontaktovať asistenčnú službu poisťovne

„Ak aj ministerstvo zatiaľ oficiálne cestovné odporúčanie na danú oblasť nevydalo a klient sa cíti ohrozený, asistenčná služba poisťovne môže v závislosti od vážnosti situácie rozhodnúť o prevoze do vlasti aj skôr," dodala Trajboldová. V každom prípade by mali ľudia pred vycestovaním, ale aj počas pobytu v krajine, ktorú zasiahla mimoriadna živelná pohroma, sledovať stránku MZVEZ SR, ktoré vydáva cestovné odporúčania.