Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S pozitívnym testom na COVID-19 si klient životné poistenie neuzatvorí

Na snímke žena ukazuje certifikát s negatívnym výsledkom antigénového testu v obci Zborov, okres Bardejov, 24. októbra 2020. Foto: TASR - František Iván

Ďalšie poisťovne síce dotazník neupravujú, spoliehajú sa však na základnú podmienku pri uzatváraní životného poistenia.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Aj poisťovne na Slovensku reagujú na pandémiu nového koronavírusu. S pozitívnym testom na COVID-19 si klient životné poistenie neuzatvorí, upozorňuje spoločnosť Swiss Life Select Slovensko.

Niektoré poisťovne pôsobiace na Slovensku pri uzatváraní zmlúv o životnom poistení zisťujú, či klienti aktuálne netrpia ochorením COVID-19. Do zdravotných dotazníkov pridali otázky, ktoré im pomôžu odhaliť, či klient v čase podpisu zmluvy nemá príznaky alebo nie je pozitívny na toto ochorenie.

Ďalšie poisťovne síce dotazník neupravujú, spoliehajú sa však na základnú podmienku pri uzatváraní životného poistenia. Podľa nej musí byť človek pri dojednávaní zmluvy zdravý.

Ak je klient pozitívny, poisťovňa nebude návrh na uzatvorenie poistnej zmluvy životného poistenia akceptovať. Po tom, ako prekoná ochorenie bez následkov, poisťovne k nemu budú pristupovať štandardne a poistenie bude môcť uzatvoriť.

"Zamlčať príznaky, či vedome klamať v zdravotnom dotazníku o potvrdenej pozitivite, by som samozrejme neodporúčal. Okrem toho, že poisťovňa má právo odmietnuť poistné plnenia, hrozí aj riziko trestného stíhania za poistný podvod," upozornil poistný analytik Swiss Life Select Slovensko Peter Mocker.