Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Karaba: Envirorezort má vplyv aj na slovenskú energetiku

Ilustračná fotka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Kompetencie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nie sú obmedzené len na národné parky, medvede či sanáciu environmentálnych záťaží.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Kompetencie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nie sú obmedzené len na národné parky, medvede či sanáciu environmentálnych záťaží, ale majú veľký vplyv na smerovanie slovenskej energetiky. Uviedol to riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba, podľa ktorého povoľovacie procesy EIA, ktoré pod rezort spadajú, spomaľujú rozvoj zelenej energie.

"Rovnako patrí do kompetencií rezortu aj manažment odpadového hospodárstva, kde Slovensko tiež výrazne zaostáva za EÚ. MŽP totiž nechce povoľovať zariadenia spaľujúce nerecyklovateľné odpady na energetické využívanie, ktoré v západných krajinách patria medzi dôležité prvky moderného teplárenstva," uviedol Karaba.

Riaditeľ SAPI považuje za potrebné, aby budúci minister tohto rezortu dokázal vnímať celé spektrum kompetencií svojho rezortu, a to bez politického zafarbenia. "Nedávna minulosť nám už ukázala, že vedenie ministerstva aktivistami nie je dobrým rozhodnutím, akokoľvek šľachetné sú ich ciele. Neschopnosť vnímať širšie súvislosti totiž spôsobuje, že témy mimo záujmu vedenia idú do úzadia a rezort nedokáže efektívne plniť svoje široké poslanie," uzavrel Karaba.