Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Platba kartou je vždy výhodnejšia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnohí Slováci výberom privysokej hotovosti a jej následnom používaní na nákupy si zbytočne zvyšujú svoje náklady aj vtedy, ak výber potrebnej sumy peňazí uskutočňujú v bankomate inej banky.

Bratislava 12. februára (TASR) - Podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Slováci čoraz častejšie platia v obchodoch kartami a naopak, upúšťajú od vyberania peňazí z bankomatov.

Od roku 2009 tak počet transakcií uskutočnených prostredníctvom platobných terminálov každoročne prevyšuje počet výberov uskutočnených prostredníctvom bankomatov.

Aj napriek tomu si mnohí Slováci naďalej vyberajú z bankomatu privysokú hotovosť a následne ju používajú na nákupy i tam, kde sa dá zaplatiť kartou. Zvyšujú si tak zbytočne svoje náklady aj vtedy, ak výber potrebnej sumy peňazí uskutočňujú v bankomate inej banky.

Podľa Mareka Vrbišťana z Poštovej banky by ľudia mali využívať primeranú kombináciu hotovosti a platenia platobnou kartou. Aj keď už dnes banky ponúkajú v balíkoch služieb množstvo výberov hotovosti, platba kartou je vždy pre klienta výhodnejšia. Je to nielen bezpečnejší, ale aj pohodlnejší a najmä lacnejší spôsob platenia. Banky totiž napríklad v rámci balíkov služieb vo všeobecnosti poskytujú bezplatné využívanie debetných platobných kariet na platby v tuzemsku aj zahraničí. Aj mimo balíkov služieb je však takýto poplatok len vo výške niekoľko centov.

"Ak klient už naozaj potrebuje vybrať hotovosť, tak odporúčame, aby to realizoval prostredníctvom bankomatu banky, ktorá platobnú kartu vydala, vtedy sa vlastne vyhne vyšším poplatkom, ktoré sa účtujú za výbery z cudzieho bankomatu," radí Vrbišťan.