Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Kataster nezaznamenal vyšší dopyt po kúpe poľnohospodárskych pozemkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Kataster bude už čoskoro zverejňovať aj cenové mapy s aktuálnymi cenami, za aké sa pôda predáva.

Bratislava 9. mája (TASR) - Po skončení moratória na predaj pôdy cudzincom, kataster nezaznamenal zvýšený záujem o odkúpenie poľnohospodárskych pozemkov.

"Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky nebol do dnešného dňa signalizovaný zvýšený záujem o kúpu poľnohospodárskej pôdy v extraviláne, a to aj napriek tomu, že sa skončilo prechodné obdobie, ktoré obmedzovalo možnosť nadobúdania takejto pôdy devízovými cudzozemcami," povedala pre TASR predsedníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Mária Frindrichová.

Podľa prechodných ustanovení návrhu zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku, ktorým sa má novelizovať aj devízový zákon, konania začaté a právoplatne neskončené pred 1. júnom 2014 sa dokončia podľa zákona v znení účinnom od 1. júna 2014 a osobitného zákona.

Kataster bude už čoskoro zverejňovať aj cenové mapy s aktuálnymi cenami, za aké sa pôda predáva. V súčasnosti sa hodnota poľnohospodárskej pôdy eviduje len ak bola zaradená do pozemkových úprav. "Otázka evidovania cien nehnuteľností je komplexne riešená v návrhu zákona o katastri nehnuteľností, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť 1. 7. 2015," dodala Frindrichová.