Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kazaks očakáva na nasledujúcich zasadnutiach ECB výrazný rast úrokov

Európska centrálna banka sa v utorok 13. decembra 2022 nachádza neďaleko rieky Mohan v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

ECB vzhľadom na rekordný rast spotrebiteľských cien v eurozóne už zvýšila náklady na pôžičky o 250 bázických bodov a trhy očakávajú nárast úrokov o 50 bázických bodov na ďalších dvoch zasadaniach.

Riga 3. januára (TASR) - Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks očakáva "výrazné" zvýšenie úrokových sadzieb vo februári a marci. Povedal to v utorok pre agentúru Bloomberg News, od ktorej správu prevzala TASR.

"Myslím si, že na nasledujúcich dvoch stretnutiach ešte môžeme urobiť dosť veľké kroky," uviedol a dodal, že v prípade potreby môžu byť tieto kroky menšie, keď sa zistí, že sú primerané na zníženie inflácie k cieľovej hranici ECB na úrovni 2 %.

ECB vzhľadom na rekordný rast spotrebiteľských cien v eurozóne už zvýšila náklady na pôžičky o 250 bázických bodov a trhy očakávajú nárast úrokov o 50 bázických bodov na ďalších dvoch zasadaniach. Inflácia v regióne, ktorý zaviedol euro, však možno dosiahla svoj vrchol, čo podporuje tých, ktorí uprednostňujú opatrnejšie kroky.

Kazaks, ktorý vedie lotyšskú centrálnu banku, je považovaný za tzv. jastraba, teda stúpenca tvrdších opatrení. V súčasnosti predpokladá, že na februárovom a marcovom stretnutí ECB dôjde k výraznému zvýšeniu sadzieb.