Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Každá druhá stredne veľká firma v Nemecku má problémy s dodávkami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mnohé firmy počas koronakrízy utlmili svoje kapacity a teraz nedokážu dostatočne rýchlo reagovať na prudké zvýšenie dopytu.

Frankfurt nad Mohanom 11. októbra (TASR) - Takmer každá druhá stredne veľká firma v Nemecku sa vyrovnáva s následkami problémov v rámci dodávateľských reťazcov, ukázal aktuálny prieskum.

Nedostatok dodávok "kladie malým a stredným firmám enormné prekážky na ceste z koronakrízy", uviedla hlavná ekonómka investičnej a rozvojovej banky KfW Fritzi Köhler-Geibová.

Problémy v rámci dodávateľských reťazcov najviac pociťujú spracovateľský priemysel a stavebníctvo, ale aj obchod a firmy zo sektora služieb. To podľa Köhler-Geibovej brzdí oživovanie najväčšej európskej ekonomiky.

Podľa prieskumu medzi 2400 malými a strednými firmami s ročnými tržbami do 500 miliónov eur až 48 % približne z 3,8 milióna stredne veľkých podnikov bojuje s následkami problémov v dodávateľských reťazcoch. Každá štvrtá firma je nútená pre zdraženie komodít a východiskových medzitovarov zvyšovať ceny svojich tovarov alebo služieb. Najčastejšie ceny rastú v stavebníctve (61 %).

Každá štvrtá firma nedokáže pre problémy s dodávkami plniť stanovené termíny a každá desiata musí dokonca odmietať objednávky pre nedostatok materiálov. Najhoršia situácia je z tohto pohľadu v stavebníctve, keď zákazníkov musí odmietať každá piata firmy v odvetví.

Problémy z dodávkami sa netýkajú len polovodičov, ale aj hliníka, medi a ďalších kovov, plastov a baliacich materiálov rovnako ako dreva pre stavebný a nábytkársky priemysel.

Mnohé firmy počas koronakrízy utlmili svoje kapacity a teraz nedokážu dostatočne rýchlo reagovať na prudké zvýšenie dopytu.